Procedura sedintelor de informare in mediere a fost publicata de Ministerul Justitiei

 

Ministerul Justitiei din Romania pune la dispozitia justitiabililor, avocatilor, notarilor, consilierilor juridici, procurorilor si a judecatorilor informatii despre sedinta de informare, cine o realizeaza, ce documente se emit, ce sanctiuni exista.

InformareProcedura sedintelor de informare – Mediere

I. Cine realizeaza informarea în cadrul sedintelor de informare implementate prin modificarea art. 131 Cod procedura civila prin Legea nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor (cunoscuta si sub denumirea de mica reforma în justitie):

Mediatorul are obligatia – potrivit dispozitiilor art. 29 alin. 1 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator – sa dea orice explicatii partilor cu privire la activitatea de mediere pentru ca acestea sa înteleaga scopul, limitele si efectele medierii, în special asupra raporturilor care constituie obiectul conflictului.

De asemenea, mediatorul are obligatia sa informeze partile cu privire la procedura medierii si drepturile lor în mediere, înainte de a începe medierea, pentru ca partile sa cunoasca principiile medierii,  toate detaliile despre procedura din cadrul sedintei de mediere si modul de desfasurare al acesteia.

Plecând de la cele mentionate, dar si de la dispozitiile art. 26 alin. 3 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator republicata privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor (cunoscuta si sub denumirea de mica reforma în justitie) în care se prevede ca „pentru activitatea de informare si consiliere a partilor cu privire la procedura de mediere si avantajele acesteia, îndeplinita potrivit legii anterior încheierii contractului de mediere, mediatorul nu poate pretinde onorariu”, atunci putem ajunge la concluzia ca, cei care realizeaza informarea sunt mediatorii autorizati, organizati în una din formele de exercitare a profesiei reglementate de dispozitiile legale în materie.

Sedintele de informare sunt gratuite, mediatorii având obligativitatea prevazuta de lege sa informeze partile despre procedura medierii, avantajele medierii, principiile medierii si modul de desfasurare a medierii fara a percepe onorarii – art. 29 alin. 1 din Legea nr. 192/2006 republicata.

Daca legea nu prevede altfel, partile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii, inclusiv, daca este cazul, dupa declansarea unui proces în fata instantelor competente, în vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor în materie civila, de familie, în materie penala, precum si în alte materii, în conditiile prevazute de lege. Mediator Dorin Ilie

Citeste articolul integral pe blog.mediatoru.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie