Cum procedezi in cazul defectarii calculatorului pe care ai instalat certificatul digital?

 

Pentru a putea depune declaratiile prin internet, trebuie sa detineti un certificat digital calificat pentru semnatura electronica, instalat pe computerul de lucru si inregistrat la Fisc. Ce se intampla, insa, in cazul in care calculatorul se defecteaza? Iata explicatiile Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

semnatura electronicaPentru a putea depune declaratiile prin internet, trebuie sa detineti un certificat digital calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, sau sa imputerniciti persoane care detin acest certificat.

Obtinerea unui certificat calificat se face de la unul din furnizorii acreditati de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale si mentionati pe site-ul www.mcsi.ro. Este vorba despre SC CERT SIGN SRL, SC DIGI SIGN SA  si SC TRANS SPEED SRL .

Dupa ce ati achizitionat un certificat digital, trebuie sa il inregistrati pe site-ul ANAF la sectiunea „Declaratii electronice”. Aceasta inregistrare presupune urmatoarele operatiuni ce trebuie efectuate:

  • Descarcarea documentului de confirmare, completarea si trimiterea acestuia spre avizare furnizorului certificatului calificat.
  • Inregistrarea documentului de confirmare avizat pe portalul ANAF in sectiunea dedicata.
  • Printarea, semnarea si stampilarea formularului 150 generat in urma inregistrarii documentului de confirmare.
  • Prezentarea la orice unitate fiscala cu formularul 150 completat, impreuna cu actul de identitate si documentul care atesta calitatea titularului certificatului calificat de reprezentant legal al contribuabilului sau imputernicirea.

Dupa verificarea documentelor, solicitantului i se va transmite un e-mail prin care i se confirma dreptul de utilizare a serviciului de depunere online a declaratiilor fiscale.

Daca ati trecut si de aceasta etapa, mai trebuie doar sa descarcati formularele electronice de pe portalul ANAF, sa le completati si sa le transmiteti. De asemenea, trebuie sa examinati starea declaratiilor transmise.

In momentul de fata pot fi depuse online formularele:

100 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat
101 Declaratie privind impozitul pe profit
102 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale
103 Declaratie privind accizele
120 Decont privind accizele
130 Decont privind impozitul la titeiul din productia interna
200 Declaratie privind veniturile realizate
300 Decont de taxa pe valoarea adaugata
301 Decont special de taxa pe valoarea adaugata
390 Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri
710 Declaratie rectificativa

Calculator defect. Ce facem mai departe?

In cazul in care computerul pe care este instalata semnatura electronica s-a defectat, contribuabilul nu mai poate depune online declaratiile fiscale.

Potrivit informatiilor publicate de ANAF, el trebuie sa lucreze pe alt calculator, pe care va instala din nou certificatul de semnatura electronica.

Fiscul precizeaza ca,  pentru a preveni aceasta situatie, ar trebui sa instalati certificatul si pe alt calculator.  Iata cum trebuie sa procedati pentru a face acest lucru, conform autoritatii fiscale:

  • Pe calculatorul unde exista certificatul, lansati Internet Explorer  si alegeti din meniu optiunile Tools – Internet options – Content – Certificates – Export. Introduceti parola cu care ati obtinut certificatul (password) si numele fisierului sub care doriti sa salvati certificatul, apoi dati comanda Save.
  • Copiati fisierul cu certificatul si mutati-l pe alt calculator.
  • Pe noul calculator, lansati Internet Explorer  si alegeti din meniu optiunile Tools – Internet options – Content – Certificates – Import. Apoi urmati instructiunile programului. Din acel moment, puteti accesa portalul ANAF pentru transmiterea declaratiilor si de pe noul calculator. Roxana Neagu, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie