Guvernul va scoate Plafar din categoria companiilor de interes national. Cu brandul vandut, compania va prelucra doar ceai si cafea

 

Compania Plafar, care a iesit anul trecut din insolventa si a pierdut si propriul brand „Plafar”, vândut de autoritati în 2007 pentru 1 milion euro, nu va mai fi considerata companie nationala, având în prezent doar un punct de lucru, si nu se va mai ocupa decât de prelucrarea ceaiului si a cafelei.

plafarRamasa fara o retea proprie de desfacere si fara dreptul de comercializare a produselor proprii utilizând marca „Plafar”, companiei îi va fi drastic restrâns obiectul principal de activitate si va fi tratata ca o simpla societate care nu mai desfasoara activitati de interes public national, releva un document obtinut de MEDIAFAX.

Societatea Nationala Plafar a fost înfiintata în 1999, având ca obiect principal de activitate productia, industrializarea si comercializarea la intern si la export a plantelor medicinale, aromatice, toxice si stupefiante. La acel moment, compania avea un capital social de 2,02 milioane lei, opt sucursale si acoperire teritoriala la nivel national.

În iunie 2007, statul a cedat însa brandul Plafar catre reteaua privata de farmacii Centrofarm, cu actionariat strain, pentru 1 milion de euro, prin contract de cesiune, Societatea Nationala Plafar ramânând astfel fara dreptul de comercializare a produselor proprii cu utilizarea acestei marci.

Cu datorii de 5,1 milioane lei, Plafar a intrat în insolventa în 2009 la cererea actionarului sau majoritar, Ministerul Economiei, procedura din care a iesit în luna iunie a anului trecut.

Acum, la nivelul Guvernului a fost pregatit un act normativ prin care Plafar, care mai detine un singur punct de lucru, la Cluj-Napoca, nu va mai fi considerata societate nationala si îsi va restrânge obiect principal de activitate la prelucrarea ceaiului si a cafelei, restrângere de activitate deja introdusa în statutul societatii.

În document se arata ca celelalte sucursale ale Plafar au fost desfiintate, întrucât activele care le deserveau au fost vândute în timpul procedurii de insolventa, reusindu-se astfel plata integrala a tuturor datoriilor societatii.

„Pâna în prezent, strategia de functionare si dezvoltare a Societatii Nationale Plafar nu a fost corelata cu vreo strategie de dezvoltare a culturilor de plante medicinale si aromatice, iar, ca urmare a iesirii din procedura insolventei, societatea nu a mai fost în masura sa desfasoare activitati potrivit obiectului pricipal de activitate stabilit”, se arata în document.

Guvernul spera ca, în urma acestei operatiuni, sa reuseasca sa privatizeze societatea, ale carei actiuni sunt detinute de Ministerul Economiei (51%) si Fondul Proprietatea (49%).

Plafar are un capital social este de 2,7 milioane lei, împartit în 270.988 actiuni nominative în valoare nominala de 10 lei. Thomas Dinca, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie