Romania si Bulgaria intentioneaza sa construiasca o hidrocentrala pe Dunare
România si Bulgaria intentioneaza sa construiasca împreuna o hidrocentrala pe Dunare, iar în prezent cauta surse de finantare, au anuntat, la Bucuresti, ministrul român de Externe Titus Corlatean si cel bulgar, Kristian Vigenin. Ministrul bulgar a precizat ca centrala va tine cont de toate standardele europene de protejare a mediului. De altfel, acest subiect va fi cel mai probabil pe agenda sedintei comune a Guvernelor bulgar si român, în toamna acestui an, la Sofia. Cei doi ministri au mai spus ca România si Bulgaria colaboreaza pentru aderarea în doua etape la spatiul Schengen si încearca sa elimine îndoielile unor state membre.
Ministrul bulgar a precizat ca anticipeaza aderarea la Schengen a Bulgariei si României, cu granitele aeriene, pâna la sfârsitul acestui an. El a precizat ca Guvernul sau face tot ce trebuie ca Bulgaria sa nu fie o piedica pentru România în aderarea la spatiul Schengen si ca spera ca România sa faca la fel. Ministrul român de Externe Titus Corlatean a adaugat ca, de altfel, ambele tari au îndeplinit, conform Comisiei Europene, toate criteriile tehnice.
Sofia nu va crea probleme Bucurestiului
Ministrul bulgar de Externe, Kristian Vigenin, a declarat, la Bucuresti, ca Sofia nu îsi face griji ca protestele de strada vor afecta decizia privind aderarea la Schengen. „Doresc sa asigur ca avem un Guvern stabil, care lucreaza acum si are sustinerea Parlamentului actual. Este adevarat ca sunt proteste pe strada, dar aceasta nu se reflecta asupra muncii Guvernului si asupra activitatii Parlamentului. Noi ne vom îndeplini partea noastra, munca noastra, sa ne pregatim si continuam sa lucram foarte serios asupra aderarii la Schengen si nu este nici un motiv de a crede ca situatia din Bulgaria se va reflecta asupra unei decizii eventuale pâna la sfârsitul anului în ceea ce priveste Schengen”, a declarat Kristian Vigenin. Ministrul bulgar a precizat ca deja Sofia a primit semnale în contactele informale cu membre ale UE ca angajamentele anuntate de Guvernul de la Sofia sunt apreciate.
Coordonare pentru Schengen
Ministrul bulgar de Externe a insistat ca nici Bulgaria, nici România nu trebuie sa îsi faca griji în privinta aderarii la spatiul Schengen. „Este o traditie ca România si Bulgaria sa fie împreuna privind Schengen. Ne asumam si stim importanta noastra si nu vom crea o asemenea situatie în care Bulgaria sa fie o problema pentru aderarea României, deci sa împiedicam România, si asteptam acelasi lucru de la România. Ne vom coordona pozitiile”, a spus diplomatul bulgar. Titus Corlatean si Kristian Vigenin au atras atentia ca cele doua tari îndeplinesc criteriile tehnice de aderare, realitate recunoscuta de Comisia Europeana si de majoritatea statelor membre. Decizia privind calendarul de aderare a României si Bulgariei a fost amânata la Consiliul Justitie si Afaceri Interne din luna martie, în urma opozitiei Germaniei, Olandei si Finlandei, care au spus ca asteapta ca Bucurestiul si Sofia sa arate mai întâi mai multe progrese în cadrul Mecanismului de Verificare si Cooperare în domeniul Justitiei.
Eforturi diplomatice
Ministrul Corlatean a mentionat ca Bucurestiul si Sofia se vor coordona în perioada urmatoare în efortul de lobby pentru convingerea putinelor capitale care au avut semne de întrebare. „Este un obiectiv important, este un obiectiv legitim, ramâne ca ansamblul statelor membre ale UE sa îsi respecte partea lor de angajament potrivit Tratatului si Tratatelor europene atunci când statele candidate la aceasta aderare au îndeplinit si si-au facut partea lor de responsabilitate. Presedintia lituaniana a înscris pe agenda provizorie a Consiliului Justitie si Afaceri Interne din luna decembrie a acestui an acest subiect cu proiect de decizie. Deci eu cred ca avansam pas cu pas în directia cea buna, evident ca mai avem de lucru, dar trebuie sa fim pozitivi si încrezatori”, a spus Corlatean.
Minoritatile, în discutie
Ministrul bulgar de Externe a anuntat ca în prezent face o analiza a situatiei minoritatii bulgare din România si ca în urmatoarele luni, cele doua tari vor rezolva pas cu pas fiecare dintre problemele aparute. Si ministrul Titus Corlatean a precizat ca România are o serie de asteptari de la noul Guvern bulgar, pentru continuarea proiectelor prin care este pastrata identitatea comunitatii româno-valahe din Bulgaria. Noul Guvern de tehnocrati de la Sofia este sustinut de partidul socialist, fiind format dupa alegerile legislative anticipate de la 12 mai, sustinut de socialisti, însa în ultimele luni a fost constant sub presiunea manifestatiilor de strada organizate de catre organizatii ale societatii civile. Carmen Gavrila, curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!