ANAF va modifica doua formulare de raportare a TVA-ului

 

Agentia Nationala de Administrare vrea sa modifice doua dintre formularele utilizate de contribuabili pentru raportarea taxei pe valoarea adaugata, potrivit unor proiecte de acte normative publicate in dezbatere publica pe pagina de internet a institutiei.

ANAFFormularele care ar urma sa fie modificate in perioada urmatoare sunt declaratiile 307 si 311.

Formularul 307, introdus in 2011, este utilizat de contribuabilii carora le-a fost anulat codul de TVA pentru declararea sumelor rezultate din ajustarea TVA. Declaratia trebuie depusa si pentru raportarea sumei rezultate ca urmare a ajustarilor taxei pe valoarea adaugata, conform art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161 din Codul fiscal, dupa caz, in situatia in care beneficiarul transferului de active sau locatarul/utilizatorul activelor corporale fixe achizitionate printr-un contract de leasing este o persoana impozabila care nu este inregistrata in scopuri de TVA si nu se va inregistra in scopuri de TVA ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor.

ANAF propune modificarea formularului astfel incat el sa poata fi depus si de catre persoanele impozabile care au solicitat anularea inregistrarii de TVA intrucat cifra de afaceri nu a depasit plafonul de scutire si care trebuie sa efectueze regularizarile prevazute la art. 134 alin. (5) din Codul fiscal sau sa ajusteze baza de impozitare conform prevederilor art. 138 din Codul fiscal, pentru operatiuni realizate inainte de anularea inregistrarii in scopuri de TVA.

Si utilizarea formularului 311 va fi extinsa. Pana acum, aceasta declaratie, aprobata in 2012, era folosita pentru raportarea taxei pe valoarea adaugata de catre contribuabilii carora le-a fost anualata inregistrarea in scopuri de TVA, dar care, in perioada in care nu au avut cod valid de TVA, au efectuat operatiuni pentru care sunt obligate la plata taxei pe valoarea adaugata.

Prin proiectul publicat in dezbatere publica, Fiscul propune ca formularul sa fie depus si persoanele impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare pentru operatiuni efectuate inaintea anularii inregistrarii in scopuri de TVA, dar a caror exigibilitate de taxa intervine in perioada in care persoanele impozabile nu au cod valabil de TVA.

De asemenea, declaratia 311 ar urma sa fie depusa si de persoanele impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare si al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat, la cerere. Contribuabilii aflati in aceasta situatie vor transmite la Fisc declaratia 311 in care vor raporta taxa colectata pentru operatiuni efectuate inaintea anularii inregistrarii in scopuri de TVA, dar a caror exigibilitate de taxa intervine in perioada in care nu au cod valabil de TVA. Roxana Neagu, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie