Investitii de 380 milioane lei, bugetate de Hidroelectrica, pentru anul in curs

 

Hidroelectrica SA si-a bugetat, pentru acest an, investitii în valoare de 380 milioane lei. Suma este fundamentata pe posibilitatile financiare ale societatii, considerabil reduse fata de anii precedenti, din cauza situatiei de forta majora generata de seceta prelungita din anii 2011 – 2012 si a intrarii în insolventa în iunie 2012, ne-au declarat oficialii Hidroelectrica.

HidroelectricaProducatorul de energie hidro a înregistrat un profit brut de 481 milioane lei pe primele sase luni ale anului 2013. Rezultatul brut aferent primul semestru este cu 47 de milioane lei mai mare decât profitul bugetat pe întregul an 2013 si aproximativ de doua ori mai mare decât profitul înregistrat de companie în anul 2010 când societatea a atins un maxim al productiei de 19,8 milioane MWh. „Acest rezultat este cu atât mai spectaculos daca îl raportam la pierderea primului semestru al anului 2012 în valoare de 200 milioane lei sau la pierderea cumulata de 689 milioane lei raportata de companie pe ultimele doua exercitii financiare, 2011 respectiv 2012”, apreciaza reprezentantii Hidroelectrica.

De asemenea, cifra de afaceri pe primul semestru a fost cu 338 milioane lei mai mare decât cea raportata de companie în perioada similara din 2012, respectiv de 1,601 miliarde lei fata de 1.263 miliarde lei.

Conducerea Hidroelectrica ne-a mai spus: „Profitul înregistrat de Hidroelectrica în primul semestru al anului 2013 se datoreaza maximizarii veniturilor si, implicit, a profitabilitatii ca efect al denuntarii contractelor bilaterale cu traderii de energie, cu producatorii termo si cu contractorii generali. Este rezultatul renegocierii a aproximativ 500 de contracte dezavantajoase pentru Hidroelectrica, a redimensionarii organigramei cu consecinta disponibilizarii a 900 de salariati, a comasarii sucursalelor, a op¬timizarii pro¬ceselor de productie si a eficientizarii vânzarii energiei produse”.

Volumul total al energiei vândute de companie în primul semestru al anului 2013 a fost de 8.229.890 MWh, din care 21% pe piata PCCB si 19% pe piata PZU (ambele administrate de OPCOM).

Veniturile realizate de Hidroelectrica în primul semestru din furnizarea de servicii de sistem au fost în valoare de 134.117.891 lei.

Hidroelectrica SA a avut contractata, pe piata de energie electrica, în prima jumatate a anului, o cantitate totala de 7.104 GWh, din care 39,5% ( 2.804 GWh) a reprezentat energia electrica vânduta în regim reglementat cu furnizorii impliciti si destinata acoperirii necesarului consumatorilor finali.

Oficialii Hidroelectrica ne-au precizat ca 95% din energia electrica estimata a fi produsa în 2013 a fost contractata (include toata energia electrica produsa si vânduta în semestrul I al 2013).

Ei ne-au mentionat ca Hidroelectrica va continua programul de retehnologizare si modernizare a capacitatilor de productie pentru a creste gradul de disponibilitate, eficienta energetica si, implicit, si productia.

Tintele Hidroelectrica pentru îmbunatatirea performantei financiare sunt stabilirea unor politici clare de vânzare pe piata concurentiala si determinarea principiilor aferente ofertarii si contractarii energiei electrice, continuarea masurilor de redresare economica si financiara, în principal prin reducerea cheltuielilor operationale si implicit reducerea fluxurilor de plati, precum si gestionarea optima a resurselor financiare.

În ceea ce priveste posibilitatea de a exporta energie electrica, conducerea Hidroelectrica studiaza conditiile din legislatia primara si secundara din tarile vecine, urmând sa adopte o solutie în functie de rezultatul analizelor, de disponibilul cantitativ suplimentar obligatiilor contractuale deja angajate si de situatia la momentul respectiv a pietei de energie electrica interna si regionala.

Conform Raportului privind împrejurarile care au dus la declararea starii de insolventa a Hidroelectrica în 2012, una dintre cauzele identificate este reprezentata de managementul deficitar al companiei. Pentru selectia noii echipe manageriale, Hidroelectrica a demarat, în luna martie 2013, un proiect de selectie a managementului pe criterii de profesionalism. 67 de posturi de manageri din sucursale si de la sediul central au fost scoase la concurs.

Pentru asigurarea transparentei, neutralitatii si, nu în ultimul rând, pentru profesionalismul dovedit în proiecte importante derulate, Hidroelectrica a solicitat servicii de formare în management firmei Pedersen & Partners. La încheierea etapei de receptionare a cv-urilor, direct pe site-ul societatii, s-au înregistrat 2.447 de aplicatii, procesul de selectie fiind în derulare în momentul de fata, ne-au declarat reprezentantii Hidroelectrica.

Ei sustin ca vor sa gaseasca o echipa de manageri vizionari, cu experienta în programe complexe de transfomare organizationala, capabili sa faca diferenta si sa construiasca viitorul companiei ca jucator de top în piata de energie regionala. Alina Toma Vereha, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie