Romania, reclamata de CEZ la Comisia Europeana, pentru modificarea schemei de sprijin a energiilor regenerabile

 

Grupul ceh de utilitati CEZ a anuntat miercuri ca a depus o plângere la Comisia Europeana cu privire la decizia României de a amâna acordarea unor certificate verzi, masura care ar putea costa compania ceha pâna la 66 milioane euro pe an, transmite Reuters.

comisia europeanaGuvernul de la Bucuresti a decis la începutul lunii iunie sa reduca ajutoarele acordate pentru energiile regenerabile. Conform actului normativ, recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv începând cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene.

Potrivit calculelor Reuters, din cauza modificarilor, o parte importanta din veniturile companiei CEZ provenind din schema de sprijin, pâna la 1,7 miliarde coroane (66 milioane euro) pe an, va fi amânata pâna în 2018-2020. În plus, pâna atunci, valoarea certificatelor ar putea scadea, iar România ar putea ajusta în continuare schema de sprijin.

CEZ, care opereaza în România cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, a apreciat miercuri ca schimbarea regulilor în mod retroactiv contravine principiilor de baza ale Uniunii Europene. ‘În acest moment, este imposibil sa cuantificam pierderile posibile, pentru ca nu am pierdut niciunul dintre certificatele acordate, ci doar au fost amânate pâna în 2018-2020’, se arata în comunicatul CEZ. ‘Aceasta masura contravine principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, în special celui referitoare la libera miscare a capitalului’, adauga CEZ.

Comisia Europeana a anuntat ca urmareste situatia din Romania si investigheaza plângeri similare venite din partea altor companii implicate în sectorul energiilor regenerabile din România.’Mai multe reclamatii din partea actualilor sau viitorilor beneficiari sunt investigate de asemenea’, a declarat purtatoarea de cuvânt Marlene Holzner într-un comunicat. ‘Comisia îsi va prezenta opiniile cu privire la schemele de sprijin pentru energiile regenerabile precum si cu privire la interventiile guvernamentale în sectorul energetic pe larg, în toamna’, a adaugat Holzner.

Si alte tari din UE, precum Germania, Marea Britanie sau Spania, au redus sau intentioneaza sa reduca subventiile pentru energiile regenerabile, dupa mai multi ani de sprijin guvernamental consistent.

Productia de energie din surse regenerabile este sustinuta în România prin sistemul de certificate verzi.

De la 1 iulie 2013, Guvernul a decis sa amâne pâna în 2017-2018 acordarea unui numar de certificate verzi pentru energia eoliana, solara si microhidrocentrale.

Astfel, proiectele fotovoltaice primesc de la 1 iulie doar 4 certificate verzi pe MWh, fata de 6 certificate pâna acum. Proiectele eoliene primesc doar un certificat din doua, iar microhidrocentralele, doua certificate din trei.

Potrivit Ordonantei de Urgenta 57/2013, se amâna temporar acordarea unui certificat verde pentru hidrocentralele noi cu o putere instalata de cel mult 10 MW, a unui certificat verde pentru centralele eoliene si a doua certificate pentru centralele electrice solare.

Recuperarea certificatelor verzi amânate se va face începând cu 1 aprilie 2017 pentru centralele hidroelectrice si pentru cele solare si începând cu 1 ianuarie 2018 pentru cele eoliene, esalonat, cel mult pâna la 31 decembrie 2020.

CEZ este prezent pe piata româneasca înca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie Electrica Oltenia SA. Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele 8 companii – CEZ Distributie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development si TMK Hydroenergy Power.(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie