Medierea in diaspora
Viata ne ofera oportunitati care ne dau confort, adaptare, flexibilitate, capacitatea de a gasi solutii la problemele noastre. Suntem in fiecare zi asaltati de negura gandurilor de razbunare fata de ceva sau cineva care, intr-un moment al existentei noastre, ne-a facut rau sau ne-a furat din demnitate.
Nemultumirile care intra in inconstientul nostru ies la suprafata, se extind, atingand persoane, de cele mai multe ori, nevinovate. Veninul existentei noastre este un conflict nerezolvat. Exista o alternativa pentru a solutiona conflictele noastre, alternativa care isi construieste un drum viabil: medierea.
Medierea restabileste ceea ce dorinta de razbunare a distrus: comunicarea, dialogul intre parti. Orice conflict poate fi mediat, transformat in ceva viabil, constructiv pentru o relatie viitoare. La aceasta concluzie a ajuns si marele negociator international si mediator W. Ury. Medierea ne ofera posibilitatea de A SCHIMBA ideile noastre preconcepute, clarifica ceea ce pana atunci era invaluit in ceata incertitudinii. Medierea ofera partilor sa reinceapa un dialog constructiv, empatic. Fata in fata, exprimandu-si deschis nemultumirile si sentimentele conexe, asistam la o transformare mentala a ceea ce pana atunci parea de neschimbat. Un exercitiu de imaginatie ar putea fi urmatorul: suntem fata in fata cu partea adversa intr-un loc placut, primitor. Intre parti este o a treia persoana, neutra, care asculta atent partile, le ajuta sa comunice. Acesta este mediatorul. O alta ipostaza: partile fata in fata, intr-o sala de tribunal, cu spectatori curiosi, un judecator in fata noastra care da o sentinta in care unul invinge si altul pierde. Care ipostaza deschide comunicarea intre parti? In gandirea noastra trebuie sa-si faca tot mai mult loc conceptul de mediere. Este conceptul viitorului, a unei societati civilizate, unde, chiar daca exista conflicte, acestea au doar valente din care se poate invata, se poate experimenta.
Arta de a construi experientele noastre conflictuale pe fundamente conciliatorii devine punctul de plecare pentru a realiza pacea in lume. Razbunare sau iertare? Este dificil sa alegem ceea ce poate sa satisfaca mai mult egoul nostru ranit, dupa ce am suferit o injustitie. Suntem tentati desigur sa alegem a doua cale, mai usor de realizat. Medierea construieste calea pentru a putea ierta, nu numai in cuvinte dar si in trairile noastre, persoana considerata un dusman. Procesul de elaborare este indelungat, dar, incepand de la mediere, se poate ajunge la un nivel inalt de constructie interioara, la un alt tip comportamental. Mediatorul este noul intelept al erei noastre, era care trebuie sa fie a concilierii, a fericirii si intelegerii.
Mediatorul este persoana care imbraca haina empatiei, care ofera un ajutor pentru amandoua partile in conflict. Amicul care asculta partile, le creeaza o stare de bine, artistul care modeleaza comportamente in umbra impartialitatii.
“Pacea nu este absenta conflictului, ci prezenta alternativelor creative pentru a raspunde la conflict“ afirma Thompson Dorothy. Alternativa la justitie este medierea. In toate sistemele care practica medierea ca si alternativa la procesul judiciar, principiile fundamentale care guverneaza institutia medierii sunt urmatoarele:
1) Neutralitatea
Mediatorul nu reprezinta interesele nici uneia dintre parti. El nu le poate impune acestora un rezultat, avand pe tot parcursul medierii o pozitie echidistanta fata de restul participantilor la sedintele de mediere. Mediatorul nu este un judecator, nu are putere de decizie, nu poate sa hotarasca asupra rezolvarii conflictului si nu poate sa impuna partilor un rezultat.
2) Impartialitatea
O caracteristica a acestui principiu o reprezinta insasi conduita mediatorului care impune ca mediatorul sa conduca procesul de mediere avand o pozitie echidistanta fata de parti. Mediatorul nu poate sa favorizeze, prin cuvinte sau fapte, vreuna dintre parti. Este foarte important sa nu preexiste nicio relatie personala sau profesionala intre mediator si una dintre parti.
3) Confidentialitatea
Mediatorul va pastra secretul informatiilor care le obtine despre parti in timpul medierii si nu le va divulga decat cu acordul expres al acestora.
In Europa, medierea este reglementata prin legi specifice dar care au un numitor comun, acela de a alege o alternativa viabila, comoda, economica de unde ambele parti ies castigatoare.
In Romania, de la 1 august 2013, noile reglementari cu privire la mediere prevad obligativitatea de a participa la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii. Fara participarea la aceasta sedinta, in urma careia se elibereaza un certificat semnat de catre mediator, nu se poate inainta cauza in tribunal. Informarea este facuta de un mediator autorizat. Lista mediatorilor autorizati se gaseste consultand Tabloul mediatorilor autorizati de catre Consiliul de mediere. Sedinta de informare este gratuita. Daca partile decid sa aleaga medierea, onorariul mediatorului vine stabilit in functie de valoarea litigiului.
Materiile care fac obiectul medierii sunt urmatoarele :
– în domeniul protectiei consumatorilor, când consumatorul invoca existenta unui prejudiciu ca urmare a achizitionarii unui produs sau unui serviciu defectuos, a nerespectarii clauzelor contractuale ori garantiilor acordate, a existentei unor clauze abuzive cuprinse în contractele încheiate între consumatori si operatorii economici ori a încalcarii altor drepturi prevazute în legislatia nationala sau a Uniunii Europene in domeniul protectiei consumatorului.
– în materia dreptului familiei: continuarea casatoriei, partajul de bunuri comune, exercitiul drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor, contributia parintilor la întretinerea copiilor, orice alte neîntelegeri care apar în raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.
– în domeniul litigiilor privind posesia, stramutarea de hotare, precum si în orice alte litigii care privesc raporturile de vecinatate;
– în domeniul raspunderii profesionale în care poate fi angajata raspunderea profesionala, respectiv cauzele de malpraxis, în masura în care prin legi speciale nu este prevazuta o alta procedura.
– în litigiile de munca izvorâte din încheierea, executarea si încetarea contractelor individuale de munca.
– în litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 lei, cu exceptia litigiilor în care s-a pronuntat o hotarâre executorie de deschidere a procedurii de insolventa, a actiunilor referitoare la registrul comertului si a cazurilor în care partile aleg sa recurga la procedura prevazuta la art. 1.013 – 1.024 (ordonanta de plata) sau la cea prevazuta la art. 1.025 – 1.032 (cererile de valoare redusa) din Legea nr. 134/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
In Italia, cu noile reglementari, tot din august 2013, inainte de a face cauza in tribunal, este de asemenea obligatoriu de a participa la sedinta de informare cu privire la mediere. Spre deosebire de Romania, mediatorul nu este ales de catre parti. Reclamantul trebuie sa se adreseze unui Organism de mediere public sau privat autorizat de catre MINISTERUL DE JUSTITIE. Si aici, sedinta de informare este gratuita. Materiile care fac obiectul medierii sunt:
– Dispute in condominiu
– Drepturile reale (superficie, uzufruct, de servitute, proprietate).
– Succesiuni ereditare
– Acordurile de familie
– Inchirierile si imprumuturile
– Companiile de inchiriere
– Despagubirea in caz de responsabilitate medicala.
– Daune de calomnie in presa sau cu alte mijloace
– Contracte de asigurari, credite bancare si financiare.
Intre Romania si Italia s-au stabilit acorduri care sa promoveze si consolideze institutul medierii ca modalitate unica si constructiva de a rezolva conflictele dintre parti. Un exemplu este Declaratia de la Roma, din 10 iulie 2013, dintre Uniunea Nationala a Mediatorilor Romani reprezentata de co presedintele acesteia, Zeno Sustac, care este si vicepresedintele Consiliului de Mediere din Romania si Asociatia Nationala a Mediatorilor Civili si Comerciali din Italia, reprezentata de presedintele ei, Michele Botazzi.
Desigur, intr-o societate libera si democratica, alegerea apartine individului, de a ramane in sala de mediere sau de a continua in sala de tribunal. Cum vorbim de drepturi si obligatii, avem dreptul la mediere si obligatia de a participa la sedinta de informare. Aceasta formulare nu se contrazice, am castigat un drept important, poate la fel de important cum este acela de a vota, trebuie sa-l sfrutam, sa-l pastram si sa-l transmitem generatiilor viitoare. Medierea conflictelor noastre este pasul spre pace si intelegere in lume. Mediator civil si comercial, Italia, Silvica Simonca, news4diaspora.com
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!