Firmele au inceput sa se imprumute intre ele, eliminiand bancile din ecuatie. Ce riscuri sunt?

 

În lipsa creditarii clasice, companiile mari le dau bani propriilor furnizori, cu termene tot mai lungi de plata, înlocuind astfel bancile comerciale. Practica s-a extins din agricultura si constructii la industrie.

euroO metoda mai putin conventionala de finantare, utilizata cel mai mult în agricultura, a început sa se extinda în mai multe sectoare de activitate si chiar sa înlocuiasca împrumuturile clasice din banci.

În agricultura, compania care urma sa cumpere recolta din toamna îi împrumuta pe cultivatori înca din primavara, ca acestia sa fie acoperiti din punct de vedere financiar pentru toate cheltuielile aferente campaniilor de peste an. Prin aceste plati în avans, cultivatorul scapa de stresul unui împrumut bancar, în timp ce beneficiarul recoltei este sigur ca la toamna i se vor umple hambarele la cel mai bun pret.

Ei bine, pe fondul unui stres bancar tot mai puternic, metoda platii în avans s-a extins si în alte sectoare, ajungând încet, dar sigur, sa înlocuiasca împrumuturile clasice.

Ceea ce faceau agricultorii în urma cu 3-4 ani a devenit o practica tot mai des întâlnita în rândurile întreprinderilor mici si mijlocii (IMM) din diverse sectoare, primii „copiatori“ fiind constructorii si industriasii.

Termene de încasare mai extinse

Potrivit unui studiu al companiei de evaluare si consultanta financiara Coface, „pe fondul restrictiilor de finantare care au persistat în ultimii 3-4 ani si care au avut un caracter mai pronuntat pentru IMM-uri, companiile mari si foarte mari au jucat progresiv un rol din ce în ce mai semnificativ de «banci comerciale» pentru clientii acestora, preferând sa accepte termene de încasare extinse. Astfel, IMM-urile au transferat în ultimii ani o parte semnificativa a creditului bancar catre cel comercial (numit credit-furnizor), acest lucru intensificând relatiile dintre companiile private, care au început sa îmbrace o forma financiara consistenta, nu doar una cu caracter comercial“.

Cresc si incidentele de plata

Într-un parteneriat de tip credit-furnizor, totul merge foarte bine pâna când una din parti nu-si mai poate onora datoria. În acel moment, ambii parteneri intra în incapacitate de plata si risca sa declanseze blocaje de dimensiuni si mai mari.

„Pe fondul acestor modificari structurale din economie, efectul de contagiune si propagare a unor socuri negative este mult mai rapid în prezent. Cu atât mai mult, fenomenul de intrare în insolventa a unui numar în crestere a firmelor mari si foarte mari se perpetueaza si chiar s-a accelerat în primul semestru din acest an“, avertizeaza expertii Coface. Dan Straut, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie