Topul celor mai valoroase detineri din portofoliile SIF-urilor

 

Cu o valoare de aproape 2,6 miliarde de lei, pachetele de actiuni bancare (BRD, Erste Bank, BCR si Banca Transilvania) sunt de departe cele mai valoroase din portofoliile societatilor de investitii financiare (SIF), înregistrate la 30 iunie. Bancile ocupa primele 3 locuri în top, OMV Petrom urmând pe al 4-lea loc, cu 438 de milioane de lei.

bursa urcare actiuniPrezenta unei anumite actiuni în topul portofoliilor celor 5 societati de investitii financiare (SIF) este o confirmare indirecta a importantei titlului respectiv de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

SIF-urile îsi propun sa caute actiunile care sunt lichide (usor de vândut si de gasit), care dau dividende mari (pentru ca lor însele actionarii le cer dividende mari) si care au perspective cât mai sigure cu putinta de crestere în valoare. Acestea vor fi în topul portofoliilor lor, cu anumite exceptii, caracteristice fiecarei SIF si la care vom reveni.

În ciuda vânzarilor, toate cele 5 SIF-uri au pastrat suficiente actiuni ale BRD Groupe Societe Generale (BRD), pentru ca aceasta sa detina suprematia absoluta în topul celor mai valoroase detineri din portofoliile SIF-urilor.

Pachetele cu actiuni BRD valorau 959 milioane de lei, la 30 iunie, potrivit rapoartelor pe primul semestru trimise la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Statistica pare contradictorie fata de declaratiile managerilor, care spuneau ca vor reduce expunerea pe actiunile bancare, si vor diversifica portofoliile.

Erste Bank (EBS) este a doua cea mai mare detinere a SIF-urilor, cu 867 milioane de lei, în urma celebrului schimb cu actiuni BCR, prin care a scapat banca austriaca de obligatia de a mai lista cea mai mare banca româneasca la cota Bursei din Bucuresti.

BCR mai este doar în portofoliul SIF Oltenia (SIF5), ponderea de 6,3% detinuta în capitalul bancii având o valoare de peste 450 de milioane de lei si acoperind peste 31% din portofoliul (activul net) al SIF Oltenia (SIF5).

Pachetele de actiuni la OMV Petrom (SNP) valoreaza 438 milioane de lei, toate cele 5 SIF-uri fiind, de asemenea, actionarele companiei care înregistreaza, de doi ani, cele mai mari profituri din istoria corporatista a României.

Pe locul 5 este Banca Transilvania (TLV), pachetele cu actiunile acesteia valorând 289 de milioane de lei. Toate SIF-urile sunt prezente, cea mai mica participare este cea a SIF Muntenia (SIF4), de doar 4 milioane de lei.

Numai participatiile SIF-urilor la Fondul Proprietatea (FP, 213 mil.lei), Biofarm Bucuresti (BIO, 173 mil. lei) si Aro Palace Brasov (109 mil. lei) mai depasesc pragul 100 de milioane de lei, potrivit raportarilor pe primul semestru al anului (v. Tabelul 1).

Toate cele 5 SIF-uri au pachete semnificative  de actiuni FP, dar numai doua, SIF Oltenia (SIF5) si SIF Banat Crisana (SIF1) la Biofarm.

SIF-urile au planuit, la un moment dat, sa cumpere de la stat, prin Biofarm, compania ieseana Antibiotice (ATB). De aceea, în virtutea solidaritatii, si celelalte SIF-uri au cumparat actiuni BIO, SIF Transilvania (SIF3), SIF Moldova (SIF2) si SIF Muntenia (SIF4) au detineri simbolice la BIO.

Antibiotice Iasi (ATB) este ea însasi în portofolul a 3 SIF-uri. Performantele din ultima vreme ale companiei, care a patruns pe piata foarte pretentioasa a SUA, au fost convingatoare.

SIF-urile constituie unul din grupurile care se afla la controlul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) însesi, cu peste 20 % din actiunile acesteia.

Managerii SIF-urilor se încapatâneaza sa creada în perspectivele BVB de dezvoltare. Doar SIF Banat Crisana (SIF1) nu s-a grabit sa acumuleze ponderea maxima de actiuni BVB permisa de lege (5%).

Actiunile considerate defensive, rezistente la criza, ale Transelectrica (TEL) sunt în portofoliile tuturor SIF-urilor, cu exceptia SIF Transilvania (SIF3). la fel si actiunile Transgaz (TGN) sunt în portofoliile a doua SIF-uri.

În topul detinerilor SIF-urile gasim si actiuni mai putin cunoscute, care au fost, în marea lor majoritate alocate de la înfiintare, pe criterii geografice, înca din procesul de privatizare din anii ’90. Administratorii SIF-urilor au pariat pe unele dintre ele si le-au finantat dezvoltarea.

Pe unele le-au adus în prim planul bursei, pe piata oprincipala a acesteia, ca în cazul Calipso Oradea (CAOR) a SIF Banat Crisana, care are un hotel într-una reteaua Double Tree Hilton.

Altele ca ARO Palace Brasov, cunoscutul hotel gazda a oaspetilor Festivalului Cerbul de Aur sau Transilvania Leasing (din portofoliul SIF Transilvania) urmeaza, de asemeni, sa fie aduse la bursa.

Altele, precum Romaero Bucuresti, fosta producatoare a avianelor Rombac, de inspriratie Rolls Royce, sau Semrom Oltenia sunt înca numai sperante.

Detineri ca acelea la Eximbank, la care SIF Oltenia nu s-a multumit cu o detinere simbolica, sunt semne ale bunei colaborari ale sefilor SIF-ului cu conducatorii României.

La rândul sau, investitia SIF Muntenia în Fondul de Garantare a Creditelor din România, prima initiativa de acest fel din România, ramasa din pacate în obscuritate,  este semnul unei bune colaborari cu initiativa privata.

Pentru a avea complet tabloul celor mai importante detineri de actiuni ale celor mai mari investitori institutionali din România, ar mai trebui scanat si portofoliul Fondului Proprietatea (FP). Putine actiuni detinute de FP sunt, însa, disponibile pe piata pentru toata lumea, în afara, însa de pachetul de la OMV Petrom (SNP), care acopera 20% din portofoliul FP, de peste 15 miliarde de lei.

De asemena, fondurile de pensii private au peste 1,2 miliarde de lei plasate în actiuni, adica 10/ % din activele lor nete. Cele noua fonduri de pensii private obligatorii (pilon II) aveau investitii în actiuni de 1,06 mld. lei, la finalul anului trecut, reprezentând putin peste 10% din activele nete. Din acestea, 803 milioane de lei erau investite în actiuni românesti listate pe bursa de la Bucuresti. Adrian N. Ionescu, economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie