Agentul imobilar BCR. Cum se pot evita executarile silite

 

Chiar daca din punct de vedere al activelor este cea ma mare banca din Romania, BCR, din dorinta de a-si acoperi rapid pierderile suferite datorita creditelor restante, a scos la vanzare imobilele depuse in garantie. De la locuinte simple si pina la case cu dotari moderne, cele 410 apartamente si cele 220 de case, sunt postate pe site-ul specializat al bancii si oferite spre tranzactionare. Valoarea pe care o are de recuperat BCR-ul este de 135 milioane lei (30 milioane de euro) fara TVA, dupa cum precizeaza Ziarul Financiar.

Masura adoptata este dictata de numarul mare de credite neperformante (aproape un sfert) si de pierderea neta de 125 milioane de euro raportata de BCR pe semestru I.Seful Erste Group, Andreas Treichl, a girat pentru angajamentul asumat de cehul Tomas Spurny, noul sef al managementului, care a promis sa readuca banca pe profit anul viitor.

Executarea magazinului Cocor din Bucuresti, pentru rambursarea creditului catre banca, este unul din semnalele ca BCR a devenit severa in solutionarea creditelor cu probleme, atat in cazul clientilor de retail cat si pe segmentul corporate.

Clientii persoane fizice, aflate in executare silita, traiesc o adevarata trauma. Din cauza ca nu si-au mai platit ratele la BCR cele 630 de familii isi pierd locuinta. Odata cu inceperea crizei economice, banca a folosit mai multe variante de restructurare a creditelor si si-a indemnat clientii sa vina din timp la banca pentru a modifica graficele de rambursare la noile conditii. Situatia e mai dificila odata cu intrarea in somaj a debitorului. Datorita prezentei extinse in teritoriu, locuintele scoase la vanzare de BCR sunt in toata tara si pentru toate bugetele, preturile plecand de la cateva zeci de mii de lei si ajungand chiar la peste 1 milion de lei.

Judetul Bistrita Nasaud, cunoscut in industria bancara pentru fraudele de la contractarea creditelor si pentru numarul mare de imprumuturi neperformante, are o situatie deosebita si pentru BCR, care vinde 50 de apartamente in arierat. Cum piata de imobiliare este o piata in euro, banca a inceput sa afiseze preturi si in euro.

Judetul Calarasi detine cea mai scumpa proprietate, dotata si cu sala de sport, oferita spre vanzare pe portalul BCR, la pretul de 2,5 milioane lei. Datorita conjuncturii economice o parte dintre locuinte se vand in dierse stadii de executie.

Pentru ca in portofoliu BCR se gasesc si imobile cu unu sau doua etaje, cu scara interioara, cu sase pina la noua camere, valoarea insumata a celor 220 de case este de 75 milioane lei. In ceea ce priveste cele 400 de apartamente, BCR, ar vrea sa incaseze 60 de milioane de lei din vanzarea lor.

Unul dintre argumentele cele mai folosite de banci, imediat dupa Revolutie, cand era vorba de garantiile imobiliare depuse de clienti, era acela ca banca nu este agent imobiliar si nici nu isi doreste sa devina. Asa ca, in caz de necaz, clientul sa fie sigur ca vor gasi impreuna solutia ca banca sa-si primeasca banii, ca doar banii sunt materia prima a bancilor, iar clientul sa-si pastreze imobilul.
Timpul a trecut, vremurile s-au schimbat si bancile au devenit agenti imobiliari.Cu site-uri specializate.
Contractele cu banca sunt,in general,contracte impuse, in sensul ca clientul poate sa accepte contractul asa cum este sau sa plece.La alta banca, cu alt contract impus.Ce se negociaza? Poate un comision, o perioada de gratie, sau o penalitate.Din start banca porneste de pe o pozitie de putere.
Cand se cere o reesalonare a unui credit, din nou clientul e cel care are o nevoie, iar banca are o pozitie de putere. Cine are castig de cauza in asemenea conditii?
Pentru a reechilibra pozitiile in asemenea negocieri medierea este varianta cea mai potrivita. Ce ar avea de castigat bancile din participarea la mediere? O mai buna intelegere a situatiei clientului, a dorintei lui de a gasi solutia impreuna si de a fi inteles. Un client tratat astfel devine un client fidel. Motivat sa plateasca pentru ca acolo, in casa visata si construita de el a pus si suflet. Banca ar castiga bani si ar scuti timp daca ar media creditele restante si pe cele neperformante. Plus ca ar castiga clienti. Ce are clientul bancii de castigat din mediere? Solutia personalizata pentru pastrarea locuintei si incredere in relatia cu banca.
Executarea silita este o solutie extrema, care costa scump. Aceste imobile au ajuns sa fie scoase la vanzare din cauza crizei. Pai si daca e criza cine are bani sa le cumpere? Mai ales ca unele proprietati sunt cam piparate. Si in cat timp se vor vinde? Cum vor fi incadrate acele credite in tot acest timp? Cu ce avantajeaza indicii de performanta ai bancii?
Medierea bancara este o realitate.Fara intrebari, doar cu solutii.

Anca Lucia Stancu, Medierenet

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie