Pretul asigurarilor CASCO au scazut cu aproximativ 40%

 

Fata de luna aprilie a acestui an, cele mai importante societati care vând CASCO au taiat preturile cu 40%, în medie. „Vinovate“ sunt promotiile specifice anotimpului calduros.

cascoPentru cei care nu au o asigurare CASCO sau care au evitat sa-si cumpere o astfel de polita din cauza preturilor mari, vara pare momentul potrivit pentru a face pasul. Conform datelor unuia dintre cele mai utilizate portaluri de specialitate, absolut toate marile companii de asigurari au operat reduceri substantiale de preturi. Astfel, cei opt mari jucatori care acapareaza mai bine de 90% din piata CASCO au taiat, pe medie, aproximativ 40% din primele anuale percepute pentru asigurarea facultativa. Este un fenomen specific perioadei de vara, când vânzarile scad, iar societatile sunt fortate sa ia masuri pentru a le impulsiona. Pe lânga campaniile de promovare, reducerea pretului este o metoda des uzitata. Fata de luna aprilie a acestui an, cu o mica schimbare la vârf, clasamentul preturilor ramâne acelasi. Astra vinde cel mai ieftin CASCO, urmata de Generali, Euroins si Omniasig, care au preturi aproape identice. Urmeaza Uniqa si Groupama, la care pretul asigurarii se mentine sub 2.000 de lei pe an, apoi Allianz Tiriac si Carpatica, unde prima anuala depaseste cu putin pragul de 2.000 de lei.

Pretul nu este  totul

Cine crede ca asigurarea CASCO presupune despagubiri pentru orice dauna, în orice situatie, ar trebui sa analizeze atent cele câteva pagini de excluderi din contractele de asigurare. Majoritatea clauzelor care prevad situatiile când asiguratul nu este despagubit sunt firesti si tin de culpa directa a clientului ori de lipsa de predictibilitate a anumitor evenimente. Cu toate acestea, am întâlnit cazuri în care clauzele contractuale sunt mai mult decât interpretabile sau chiar priveaza clientul de despagubire în situatii asupra carora el nu poate avea niciun fel de control. Una dintre prevederile contractuale mai putin clare arata ca asiguratul nu beneficiaza de despagubire în situatia în care „nu a luat toate masurile necesare pentru limitarea pagubei“. Aceasta excludere este prezenta în contractele majoritatii societatilor importante, iar la una dintre ele se aplica nu doar în cazul daunelor din accidente, ci si în situatia în care automobilul este expus unui furt sau unei tentative de furt. Nici macar agentii respectivei societati nu ne-au putut explica cum poate un client sa limiteze paguba atunci când îi este furata masina.

Una dintre situatiile în care niciun asigurator nu va face plata daunei este aceea în care dauna este majorata ca urmare a greselilor din service, iar acest lucru se întâmpla în ciuda faptului ca asiguratorii au, printre unitatile de service, parteneri agreati pe care îi recomanda clientilor. Practic, din momentul în care automobilul si-a început drumul catre service (incluzând eventuala tractare), valabilitatea asigurarii înceteaza. Daca, de exemplu, în urma unei greseli de reparatie, dauna constatata initial este majorata, clientului nu-i ramâne decât sa ceara despagubiri service-ului. Mai mult, este exclusa de la plata chiar si situatia în care automobilul este furat în timpul în care se afla în reparatii. Asiguratorii nu platesc nici în cazul exploziei anvelopelor sau în situatia în care apar daune provocate de fenomene naturale.

Numele conteaza

Spre deosebire de asigurarea RCA, polita CASCO vizeaza în mod direct proprietarul asigurarii, nu un tert vatamat. Tocmai de aceea, notoritatea societatii unde alegeti sa va faceti asigurarea, istoricul ei de plata si rezultatele obtinute de-a lungul timpului sunt importante. Nu este indicat sa va faceti asigurarea la o societate care are probleme sau care este prea putin cunoscuta, chiar daca pretul oferit de aceasta este foarte bun. Riscul de a nu primi despagubirea este mai mare. Date financiare despre toti asiguratori din România, precum si istoricul lor de plata, dar si al reclamatiilor pot fi gasite pe site-ul ASF.

Vezi preturile CASCO de la cele mai mai societati pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie