Cat de scump e sa folosesti cardul in strainatate

 

Conversia valutara la care sunt supuse tranzactiile cu cardul în strainatate se poate face de doua sau trei ori, clientul aflând abia când cere extrasul de cont cât a pierdut din diferentele de curs

Referinta Visa sau Mastercard pentru stabilirea cursului de schimb, raportarea la dolar sau la euro, în functie de banca emitenta si de tipul de card, si chiar trecerea prin doua-trei monede pâna la stabilirea valorii tranzactiei finale, comisioanele de conversie, de retragere de la ATM si mai rar pentru plata la comercianti sunt câteva din „costurile“ adiacente utilizarii cardului în strainatate.

Majoritatea românilor au carduri cu utilizare internationala la care sunt atasate conturi în lei. Când le utilizeaza în strainatate, se percep cel putin patru tipuri de comisioane, în functie de tranzactia efectuata: de retragere de numerar de la ATM, de plata la comercianti (rar întâlnit), de conversie valutara si  pentru diferente la cursul de schimb, care poate fi cel al bancii sau cel al operatorilor Visa sau MasterCard etc.

Si aici exista anumite diferente: multe banci recomanda utilizarea în strainatate a ATM-urilor care apartin bancii-mama a unitatii din România. În afara de BCR, singura care are comisioanele de retragere mai mici daca retragi de la ATM-uri apartinând bancilor din grupul Erste, nicio alta banca straina prezenta în România nu aplica aceasta regula.

Gabriela Tinteanu, Capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie