Guvernul a aprobat un proiect de act normativ pentru modificarea legii cu privire la zilieri. Vezi noile prevederi

 

Executivul a aprobat un proiect de act normativ pentru modificarea Legii 52/2011 în ceea ce-i priveste pe zilieri. Acestia vor putea primi în continuare ajutor social, în cazul în care se impune, iar pentru o ora de munca vor fi remunerati cu cel putin 4,74 de lei, atât cât este valoarea orara a salariului de baza minim brut pe tara garantat, si cel mult 10 lei. Totodata, beneficiarii care vor folosi zilierii în alte conditii decât cele prevazute de lege pot sa fie amendati cu pâna la 20.000 de lei.

zilierConform deciziei Guvernului, în proiectul initiat de Ministerul Muncii înca din primavara, aria termenului „beneficiar de lucrari” a fost extinsa astfel ca la forta de munca în regim zilier vor putea apela, pe lânga persoanele juridice, si persoanele fizice autorizate, întreprinderile familiale si întreprinzatorii persoane fizice. Însa, în cazul în care zilierul va fi folosit în alte activitati decât cele expres reglementat de lege, beneficiarul va fi sanctionat cu amenda cu valoare între 10.000 si 20.000 de lei, în timp ce pentru activitati necalificate va putea ajunge sa încaseze o amenda de 6.000 de lei.

Munca necalificata prestata în regim zilier nu va fi luata în calcul pentru ajutoarele sociale, astfel ca acestia vor putea beneficia în continuare de sprijin din partea statului, însa numai pentru anumite servicii, precum agricultura, silvicultura, expozitii, reciclare, pescuit sau spectacole artistice. Printre cei care vor putea fi zilieri în munca necalificata se numara si minorii, care însa au nevoie de acceptul parintilor. „Copiii cu vârsta cuprinsa între 15 si 16 ani au posibilitatea de a presta activitati necalificate cu caracter ocazional numai cu încuviintarea parintilor sau reprezentantilor legali si numai pentru activitati potrivite cu dezvoltarea lor fizica”, arata Guvernul.

Banii se dau la sfârsitul zilei

În ceea ce priveste remuneratia zilierilor, legea prevede: „Cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti nu poate fi mai mica decât valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat în plata, si nici mai mare de 10 lei/ora si se acorda la sfârsitul fiecarei zile de lucru, înainte de semnarea în Registrul de evidenta a zilierilor de catre zilier si beneficiar.” Legea modificata si completata de Guvern reitereaza faptul ca plata muncitorilor de ocazie trebuie sa se faca la finalul zilei în care acestia au fost contractati. Alin Huiu, puterea.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie