Turismul medical ia proportii in Romania. Stomatologia si chirurgia estetica, in top

 

Preturile mici, mâna de lucru ieftina si calitatea actului medical oferite de unele clinici private din România determina anual zeci de mii de straini sa vina pentru a se trata la noi în tara. Pe de alta parte, românii asteapta nerabdatori sa poata beneficia de asistenta medicala în spatiul european, drept garantat de o directiva europeana pe care suntem obligati sa o implementam din octombrie 2013.

stomatologiePreturile practicate de specialistii de la noi sunt atractive, si, în unele cazuri, cu 40% mai mici fata de tarifele din Germania, Italia sau Franta. Cu toate acestea, cei din sistem spun ca turismul medical din România este prea putin dezvoltat. Potentialul, însa, este foarte mare si este axat pe doua paliere: statiunile balneoclimaterice si serviciile de sanatate de vârf.

Statiunile balneare, lasate în paragina

În opinia medicului Vasile Cepoi, consilier guvernamental pe probleme de sanatate, piata turismului medical a regresat în ultimul an. „Statiunile balneoclimaterice au fost lasate în paragina si nu mai atrag la fel de multi turisti ca înainte, din varii motive. Desi ele au traditie, lipsa medicilor si dezvoltarea urbanistica au anihilat din importanta lor pentru sanatate“, a declarat pentru „Adevarul“ doctorul Vasile Cepoi, fost ministru al Sanatatii.

„Pe lânga faptul ca acele cladiri au ruinat din aspectul statiunilor, au fost distruse si o parte din resursele naturale, iar beneficiile asupra sanatatii nu mai sunt aceleasi, cu toate ca România detine o treime din resursele naturale din Europa. Avem o comoara pe care nu o punem în valoare“, a explicat consilierul primului-ministru.

Potrivit specialistilor, aceasta nisa poate reprezenta un „nou motor al dezvoltarii turismului, daca s-ar investi mai mult în infrastructura, în servicii si daca ar exista un plan eficient prin care statiunile balneoclimaterice sa fie revitalizate“.

Turismul medical va fi analizat de o comisie

Un prim pas va fi facut de o comisie interministeriala condusa de Vasile Cepoi, care analizeaza problemele actuale ale turismului medical românesc, în tentativa de a gasi solutii.

„Am semnat un memorandum între Ministerul Sanatatii, Ministerul Mediului si Ministerul Turismului, pe care îl vom înainta Guvernului. De asemenea, vom analiza cadrul legislativ actual, modificarile în reglementare si modalitatile prin care am putea sa promovam turismul de sanatate. Este necesar sa identificam acele servicii de interes pentru Europa si sa le dezvoltam, iar directiva care garanteaza libera circulatie în spatiul european ar trebui sa constituie un stimulent pentru noi“, a completat consilierul guvernamental.

Stomatologia si chirurgia estetica, în top

Pe o piata a turismului medical de 250 de milioane de dolari în România, cei care au cel mai mult de câstigat sunt stomatologii si esteticienii. „Singurul domeniu în care exportul de servicii medicale aduce beneficii este stomatologia, urmat de chirurgia estetica“, a adaugat Cepoi.

Totusi, Alexandru Brezoescu, presedintele Colegiului Medicilor Dentisti din municipiul Bucuresti (CMDB), e de parere ca turismul dentar în România poate fi definit prin haos, cel putin la nivelul organizarii. Dupa spusele acestuia, este necesara o mai buna comunicare între organizatiile profesionale ale medicilor dentisti si firmele care activeaza în zona turismului de sanatate.

„Nu avem statistici privind numarul stomatologilor din Capitala care trateaza pacienti straini, dar preturile sunt aceleasi pentru pacientii nostri si pentru cei din afara. Nu avem voie sa punem tarif diferentiat. Spre exemplu, un medic îsi stabileste tariful dupa niste criterii, dar si în functie de costurile materialelor. Din punctul meu de vedere, ar trebui sa existe o lista cu medicii care fac turism dentar din care pacientul sa îsi poata alege un medic, în functie de competente si de referintele lui“, a declarat pentru „Adevarul“ medicul Alexandru Brezoescu, presedintele CMDB.

Preturile competitive i-au determinat pe pacientii din Ungaria si chiar pe cei din Austria sa mearga în Timisoara si în Arad pentru a-si repara dantura, a completat dentistul.

Citeste articolul integral pe adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie