HG privind privatizarea CFR Marfa a fost publicata in Monitorul Oficial

 

Hotarârea de Guvern pentru aprobarea conditiilor de privatizare a CFR Marfa prin vânzarea a 51% din actiuni catre SC Grup Feroviar Român a fost publicata, miercuri seara, în Monitorul Oficial. Guvernul a stabilit ca termeul de finalizare a privatizarii CFR Marfa este jumatatea lunii octombrie, printre conditiile impuse pentru încheierea tranzactiei figurând constituirea unui depozit bancar de aproximativ 20 milioane de euro de catre GFR si o adresa sau un aviz de la Consiliul Concurentei.

monitorul oficial al romanieiHotarârea de Guvern privind privatizarea CFR Marfa prin vânzarea a 51% din actiuni catre Grup Feroviar Român (GFR), detinut de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost publicata miercuri seara în Monitorul Oficial, termenul de finalizare a tranzactiei fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrarii în vigoare a actului normativ.

Pretul de cumparare a pachetului de actiuni este de 904,98 milioane lei (202 milioane de euro).

Actul normativ stabileste ca finalizarea tranzactiei, constând în transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de actiuni, va fi realizata sub conditia încheierii unui contract de escrow în termen de 30 de zile de la data semnarii contractului de vânzare de actiuni.

Contractul de escrow va fi anexa la contractul de vânzare de actiuni si va avea ca obiect, în principal, plata de catre cumparator a 10% din pretul de cumparare (90,49 milioane lei) în termen de doua zile de la data contractului de escrow.

Executivul nu indica însa un termen limita pentru semnarea contractului de vânzare a actiunilor.

Transferul dreptului de proprietatea asupra actiunilor majoritare la CFR Marfa este conditionat totodata de „emiterea de catre Consiliul Concurentei a unei adrese sau decizii” în conformitate cu dispozitiile Legii concurentei „si/ sau emiterea unui asemenea document de catre alte autoritati de concurenta competente”.

Încheierea vânzarii actiunilor se va realiza de asemenea doar prin creditarea contului vânzatorului, statul român, cu întreaga suma reprezentând pretul pachetului de actiuni.

Modalitatea de plata a actiunilor va consta în încasarea integrala, la data finalizarii tranzactiei, de catre vânzator a garantiei de participare la licitatie în valoare de 10 milioane euro, a celor 90 milioane lei din fondul escrow si a diferentei ramase pâna la pretul de vânzare

Cumparatorul va trebui sa respecte obligatiile societare fata de vânzator, printre care dreptul acestuia din urma de a nominaliza doi administratori în CA-ul societatii pe perioada în care va mai detine cel putin 10% din actiuni.

De asemenea, reducerea sau majorarea capitalului social, schimbarea formei juridice, fuziunea sau divizarea pe o perioada de cinci ani nu se va putea realiza decât cu o majoritate de cel putin doua treimi din capitalul social. În acelasi timp, hotarârile de modificare a obiectului principal de activitate al societatii sau dizolvarea societatii se va adopta cu unanimitatede voturi, reprezentând întreg capitalul social.

Guvernul conditioneaza totodata finalizarea tranzactiei de obtinerea acordului de la finantatorii interni si externi ai CFR Marfa cu privire la modificarea structurii actionariatului societatii.

Statul detine, conform actului normativ, dreptul de reziliere a contractului în împrejurari ce implica o culpa a cumparatorului.

Executivul se angajeaza sa activeze  clauza penala în cazul neîndeplinirii sau nerespectarii de catre GFR Grup, în tot sau în parte, a oricareia dintre obligatiile contractuale, cumparatorul fiind obligat sa plateasca o penalitate de 5% din pretul de cumparare pentru neexecutarea acestor obligatiuni, cu exceptia obligatiilor continue, a caror încalcare, în tot sau în parte, îndreptateste statul român sa recurga la rezilierea contractului.

Potrivit hotarârii de Guvern, daca finalizarea tranzactiei nu are loc, indiferent de orice culpa a cumparatorului, în termenul de 60 de zile calendaristice de la data intrarii în vigoare a hotarârii, contractul se desfiinteaza „de plin drept” fara a mai fi necesara punerea în întârziere, fara orice alta formalitate prealabila si fara interventia instantei.

GFR a fost declarat câstigator în lun iunie în procesul de privatizare a CFR Marfa, oferind un pret de 202 milioane euro pentru 51% din actiuni.

Marti, premierul Victor Ponta declara, într-o emisiune la România TV, ca Hotarârea de Guvern privind aprobarea privatizarii CFR Marfa se va publica probabil miercuri în Monitorul Oficial, iar termenul de finalizare a procesului de privatizare este de 60 de zile de la publicarea hotarârii.

Guvernul a aprobat hotarârea în sedinta din 24 iulie. Ovidiu Barbulescu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie