Sorin Ovidiu Vintu plateste pentru ca FNI nu mai vegheaza

 

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, încarcerat ca urmare a unei condamnari la un an de detentie pentru santaj, a fost adus, joi dimineata, la Parchetul instantei supreme pentru prezentarea materialului de urmarire penala în dosarul privind prabusirea Fondului National de Investitii (FNI).

Procurorii continua prezentarea materialului de urmarire penala în cazul lui Vîntu.

Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie au extins în 19 iulie 2012 extins cercetarile si au început urmarirea penala fata Vîntu sub aspectul savârsirii infractiunii de spalare a banilor. „Din probele administrate pâna în acest moment al urmaririi penale, s-a stabilit ca, dupa ce în perioada 1999-2000, a realizat mai multe rascumparari de unitati de fond FNI si a utilizat aceste sume la achizitionarea unor bunuri imobile (altele decât cele retinute în starea de fapt din rezolutia de începere a urmaririi penale)”, informa, printr-un comunicat de joi, Parchetul instantei supreme.

„Învinuitul Vîntu Sorin Ovidiu l-a determinat pe Nicolae Popa sa comita infractiunea de delapidare savârsita în dauna Fondului National de Investitii, pentru care autorul a si fost condamnat la pedeapsa de 15 ani închisoare printr-o hotarâre ramasa definitiva în a carei executare se afla în prezent. Totodata, învinuitul Vîntu Sorin Ovidiu i-a înlesnit lui Nicolae Popa savârsirea infractiunii de delapidare prin promisiunile de a-l ajuta sa nu fie tras la raspundere penala si sa nu execute pedeapsa, precum si de a tainui sumele de bani obtinute„, arata procurorii.

Ulterior savârsirii faptelor mentionate, Vîntu ar fi dobândit si ar fi detinut, direct sau prin persoane fizice si juridice pe care le controla, sume de bani si alte bunuri provenite din delapidarea FNI de catre Popa Nicolae si din savârsirea infractiunii de înselaciune în dauna FNI, cunoscându-le provenienta.

Vîntu ar fi efectuat mai multe operatiuni patrimoniale prin care bunurile provenite din infractiuni au fost transferate în mod repetat între persoane pe care le controla, urmarind ascunderea sau disimularea adevaratei lor naturi.

Totodata, în baza probelor administrate pâna în prezent a rezultat ca Nicolae Popa a actionat sub coordonarea lui Vîntu Sorin Ovidiu, care a fost initiatorul întregii operatiuni si principalul beneficiar al sumelor cu care a fost fraudat Fondul National de Investitii. Astfel, dupa ce în perioada 1999 – 2000 a realizat mai multe rascumparari de unitati de fond FNI prin intermediul lui Popa Nicolae sau a societatilor în care era administrator sau asociat majoritar, Vîntu ar fi utilizat aceste sume la achizitionarea de bunuri imobile.

Mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie