Regulile pentru calculul impozitului pe salarii ar putea fi modificate

 

Ministerul Finantelor Publice a lansat in dezbatere publica un proiect de modificare a Normelor de aplicare a Codului fiscal, care aduce o serie de precizari suplimentare in ceea ce priveste calculul impozitului pe salarii.

portmoneu cu baniMai exact, potrivit proiectului publicat recent pe site-ul MFP, normele metodologice date in aplicarea prevederilor art. 55 – “Venituri din salarii” si art. 57 – “Determinarea impozitului pe venitul  din salarii” trebuie completate cu precizari referitoare la contributiile la schemele de pensii facultative calificate astfel in conformitate cu  legislatia privind pensiile facultative de Autoritatea de Supraveghere  Financiara si administrate de catre entitati autorizate, din state membre  ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European.

Prevederile actuale stabilesc ca, pentru calculul impozitului lunar aferent venitului realizat, cota de impozit de 16% se aplica asupra bazei de calcul determinate. In cazul veniturilor obtinute la locul unde se afla functia de baza,  baza de calcul reprezinta diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni si urmatoarele:

  • deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
  • cotizatia sindicala platita in luna respectiva;
  • contributiile la fondurile de pensii facultative, potrivit legii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei a 400 euro.

Dispozitiile privind contributiile la pensiile facultative sunt completate prin proiectul de modificare a normelor de aplicare a Codului fiscal.

Astfel, conform modificarilor propuse de Finante, deducerea contributiilor retinute  pentru scheme de pensii se va putea realiza numai pe baza documentelor privind calificarea schemelor de pensii  facultative respective, emise de Autoritatea de Supraveghere Financiara, la solicitarea angajatorului.

De asemenea, exact ca si pana acum, pe parcursul anului platitorul de venituri din salarii cumuleaza sumele in euro si verifica incadrarea in plafonul deductibil prevazut de lege.

Pentru verificarea incadrarii in  plafonul anual, cursul de schimb utilizat pentru determinarea  echivalentului in euro este cursul  leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei, in vigoare in ultima zi a lunii pentru care se platesc drepturile salariale.

Regulile actuale prevad ca, in cazul sumelor platite direct de catre angajat care are calitatea de participant la o schema de pensii facultative, pentru determinarea bazei de calcul a impozitului pe veniturile din salarii, contributiile la fondurile de pensii facultative platite se deduc din veniturile lunii in care s-a efectuat plata contributiei, in limita venitului realizat, pe baza documentelor justificative emise de catre fondul de pensii facultative.

Noile reglementari emise de MFP completeaza dispozitiile din prezent si precizeaza ca deducerea acestor contributii se realizeaza numai pe baza documentelor privind calificarea schemelor de pensii facultative respective, emise de Autoritatea de Supraveghere Financiara, la solicitarea angajatului. Roxana Neagu, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie