Cea mai noua tendinta pe piata bancara: Strainii deschid depozite in Romania pentru dobanzi mai mari

 

Strainii care îsi pun economiile în depozite la bancile locale reprezinta cea mai noua tendinta pe piata bancara, tot mai multi nerezidenti venind cu banii în România datorita dobânzilor mult mai mari fata de cele platite de institutiile de credit din tarile lor de origine, afirma Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank.

Dobanda 1„Sunt multi clienti straini care si-au adus banii la noi. Decât sa primeasca o dobânda de 0,5% pe an în Germania, prefera sa plaseze banii aici cu 2,5-3% pe an. România este perceputa ca o tara stabila. Nu cred ca 2,5% este o dobânda mare, ci este o dobânda realista“, a declarat Diosi.

Diosi spune ca sumele aduse de straini sunt mult mai mari fata de media unui depozit local, dar ca 98% din clien­tii straini constituie depozite sub plafonul de garantare de 100.000 de euro. Acesti deponenti beneficiaza de despagubire integrala de la Fondul de Garantare în situatia în care o banca nu si-ar mai putea onora platile.

Seful OTP spune ca nu are cifre exacte privind volumul depozitelor atrase de OTP sau de sistemul bancar local de la clienti individuali din strainatate. Nici BNR nu publica date defalcate privind depozitele strainilor persoane fizice, acestea fiind însumate în statisticile bancii centrale cu liniile de finantare primite de bancile locale de la actionari. Ciprian Botea, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie