Presedintele Kiwi Finance: Negocierea in tranzactiile pe programul ‘Prima Casa’ se va face tot in euro

 

Trecerea pe lei a programului ‘Prima Casa’ se va lovi de un obstacol ce tine mai degraba de mentalitate, iar negocierea în tranzactiile pe acest program se va face tot în euro, a declarat pentru AGERPRES presedintele Kiwi Finance, Anca Bidian.

Anca Bidian, presedintele Kiwi Finance„Ar trebui luat în calcul faptul ca, în ultimii 23 de ani, piata imobiliara din Romania nu a fost niciun moment în moneda nationala. Noi dupa 1989 am avut piata în dolari si dupa aceea în euro. Mentalul colectiv nu percepe un pret al locuintei în lei, ci îl converteste automat în euro. Trecerea la lei nu se face usor. Negocierea se va face între cumparator si vânzator în continuare în euro. Vor fi diferente de curs de la intentia de cumparare si pâna finalizarea tranzactiei, în care ori vânzatorul va lasa la pret ori cumparatorul va mai adauga bani”, a spus Anca Bidian.

Oficialul Kiwi Finance sustine ca este greu de estimat ce impact va avea trecerea programului ‘Prima Casa’ exclusiv pe lei pentru ca nu pot fi comparate cu programele anterioare, care cu toate ca au avut oferte pentru ambele valute au fost accesate preponderent în euro, iar acesta ar putea fi considerat ca unul pilot.

„Daca luam în considerare plafonul aprobat de un miliard de lei, din care 300 de milioane sunt rezervati ANL, mai ramânem cu 700 milioane lei, iar acesta înseamna aproximativ 160 de milioane de euro. Iar daca ne uitam în urma la viteza de derulare a programului ‘Prima Casa’, acesti bani ar trebui sa ajunga doar pentru câteva luni, nu mai vorbim de un program pentru un an. Prin urmare eu îl privesc ca pe un program pilot, pentru a vedea cum se comporta creditarea în lei pe un produs bine primit de populatie în ultimii patru ani astfel încât sa fie aplicat dupa aceea si pentru restul produselor standard destinate achizitiei de locuinte”, a spus Anca Bidian.

Aceasta a declarat ca o eventuala încetinire a programului ‘Prima Casa’ nu va avea ca efect o scadere a preturilor locuintelor pentru ca proprietarii de locuinte vechi mai degraba le vor retrage de la vânzare decât sa le ieftineasca, iar stocul nou de locuinte este foarte mic.

„Ceea ce cred eu ca trebuie discutat nu este atât diferenta de rata, ci de suma accesibila. Pentru acelasi venit, suma eligibila este cu 25-30% mai mica la un credit în lei ‘Prima Casa’ decât pentru acelasi credit în euro. Pe acest segment de clienti care acceseaza programul ‘Prima Casa’ diferenta de 25-30% reprezinta aproximativ o camera în plus sau minus si deci vorbim de decizia clientului nu de a plati sau nu o rata mai mare, ci de a schimba nevoia si în loc de trei camere sa cumpere un apartament de doua camere sau în loc de doua camere o garsoniera”, a spus presedintele Kiwi Finance.

De asemenea, Anca Bidian a explicat ca desi sunt câteva oferte în lei atractive în piata, perceptia clientilor este ca un credit în lei este mai scump decât unul în euro. Si este nevoie de multa comunicare si abordare diferita pentru a schimba aceasta perceptie.

„Cu toate ca dobânzile au scazut cu mai mult de 50% fata de 2008, clientii sunt de multe ori pasivi în planuri de accesare a unui credit pentru ca au ramas cu perceptia ca bancile nu mai vor sa crediteze. În acelasi timp, bancile în continuare spun ca nu e cerere, chiar daca între timp s-a format o cerere latenta consistenta. Si unii si altii însa ramân în perceptii si de aceea de cele mai multe ori nu se întâlnesc”, sustine Anca Bidian.

În ceea de priveste reducerea dobânzii cheie de catre BNR, oficialul Kiwi Finance sustine ca în trecut orice reducere de dobânda avea efect imediat asupra dobânzilor la depozite si cu o inertie de 3-4 luni ajungea si la cele de la credite.

Referitor la eventuala protectie fata de riscul valutar a debitorilor care obtin venituri în moneda nationala, Anca Bidian a spus ca daca ne uitam în trecut la rata de default, aceasta este mai mare pentru creditele în lei. Pe de alta parte, pe data comparative, un credit accesat în 2007 în euro versus unul luat tot atunci, dar în lei, înca are un randament mai bun decât cel în moneda nationala din punctul de vedere al clientului pentru ca sunt 3 factori pe care trebuie sa-i luam în calcul când facem aceste comparatii, respectiv evolutie curs valutar, evolutie EURIBOR si evolutie ROBOR.

„În ultimii 5 ani, primii doi factori au actionat ca vasele comunicante si efectele cresterii cursului au fost absorbite de trendul puternic descrescator al indicelui de referinta. Sigur ca viitorul poate arata cu totul altfel, cu oferte în lei comparative sau de ce nu mai mici decât cele în euro, inflatie foarte mica si dobânda de referinta stimulativa. Aceasta ar fi o veste foarte buna, pentru ca ar însemna stabilitate si echilibru macroeconomic cu premise atractive pentru investitii si dezvoltare. În definitiv aceasta este normalitatea în orice tara, moneda nationala sa fie reper pentru populatie si nu raportarea la o alta valuta, indiferent care ar fi aceea”, a explicat Anca Bidian.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, miercuri, într-o conferinta de presa, ca Banca Nationala a României (BNR) va face tot posibilul sa se apropie cu dobânda la creditele în lei de cele în valuta. Potrivit acestuia, creditul în lei este înca relativ scump, dar el se va ieftini.

Isarescu a subliniat ca resursele bancilor în valuta nu mai au aceeasi fluenta, aceeasi fluiditate si acelasi cost scazut ca în trecut, iar bancile mama au devenit mai zgârcite, având si ele probleme.

Consiliul de Administratie (CA) al Bancii Nationale a României (BNR) a decis, în sedinta de luni, reducerea dobânzii cheie la 4,5% pe an de la 5% pe an, începând cu data de 6 august 2013.

Kiwi Finance este o societate de brokeraj bancar din România si a fost înfiintata în 2003, iar pâna în prezent a intermediat credite în valoare de peste 650 de milioane de euro la peste 130.000 de clienti.(AS – autor: George Banciulea, editor: Mariana Nica), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie