George Turtoi: Rosia romaneasca s-ar vinde la un pret triplu in Occident

 

România a atras aproape 59% din fondurile europene pe dezvoltare rurala, banii platiti efectiv beneficiarilor români depasind 5,15 miliarde euro, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), George Turtoi.

George TurtoiAcesta a precizat ca suma platita efectiv beneficiarilor români include si contributia nationala, însa rata de absorbtie se refera strict la fondurile europene rambursate deja României din suma totala alocata pe actuala schema financiara de 8,1 miliarde de euro.

Directorul general al APDRP afirma ca pe noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 si-ar dori sa schimbe sistemul de selectie din cauza întârzierilor mari înregistrate în evaluarea proiectelor, dar si cel de achizitie pentru beneficiarii privati prin crearea unei baze de date cu preturi de referinta rezonabile.

George Turtoi considera ca dupa 7 ani de investitii realizate cu fonduri europene în mediul rural românesc, cel mai senzational proiect este legat de faptul ca „atunci când mergi pe sosea si te uiti în stânga si în dreapta nu mai vezi terenuri nelucrate”. Seful APDRP afirma ca este important sa fie continuate investitiile pe lantul de productie, în special pe partea de colectare si desfacere, pentru ca, „daca am duce în Occident rosia româneasca, aceea cu gust, cred ca am putea sa o vindem la un pret triplu”.

AGERPRES: Absorbtia fondurilor europene este un subiect tot mai discutat si abordat în ultima perioada, în conditiile în care actuala programare financiara se apropie de final. Cum stam în momentul de fata în privinta absorbtiei fondurilor europene alocate pe dezvoltare rurala?

George Turtoi: Pot spune ca pe dezvoltare rurala am ajuns la o rata de absorbtie efectiva de aproape 59%, bani rambursati României de Comisia Europeana (CE). Sistemul este putin îngreunat si din cauza ultimelor norme ale Ministerului de Finante, prin care nu mai putem face doua plati pe luna, ci doar una singura, ca urmare a introducerii termenelor legale pentru deschiderea de cont si atunci nu ne mai încadram cu doua solicitari pe luna. Se fac eforturi si din partea ministerului nostru (n.r. Ministerului Agriculturii) si a celui de Finante ca sa diminueze pe cât posibil termenele. Ca suma efectiva platita si intrata în economia nationala suntem la 5,15 miliarde euro la începutul lunii august. Rata de absorbtie, mai exact de 58,7%, se refera doar la bugetul Uniunii Europene, la partea efectiv trasa de România si rambursata de Comisie, fara contributia nationala, în timp ce suma efectiv platita beneficiarilor cuprinde inclusiv contributia nationala. Noi, când vorbim de absorbtie de fonduri europene, spunem câti bani au venit de la CE în România, pentru ca asta conteaza, nu câti bani am solicitat si înca nu au fost platiti.

AGERPRES: Ce prognoze puteti face pentru finele acestui an în privinta absorbtiei de fonduri europene? Credeti ca veti atinge tinta de 1,4 miliarde de euro anuntata în primavara?

George Turtoi: Noi speram sa ne apropiem cât mai mult de targetul acesta pentru ca, în principal, problemele cele mai mari nu tin de structura si de sistem, tin de problema generala a crizei financiare si a bancilor care acorda tot mai greu credite si sunt mult mai atente. Marea problema este ca nu exista o diferentiere pe creditele din agricultura si creditele din alte domenii, cum ar fi cele din imobiliare. Garantiile sunt de cele mai multe ori aceleasi. În toate celelalte state UE exista banci specializate pe agricultura, pentru ca aici sunt alte riscuri, sunt alte prognoze. Este altceva decât o investitie în imobiliare. Am vazut si la noi vreo doua banci care au facut niste pachete speciale pe agricultura, dar discutând cu beneficiarii am aflat ca garantiile solicitate pentru obtinerea creditului sunt cam aceleasi. Poate ca în viitorul program va fi o deschidere mult mai mare, daca va intra în functiune fondul mutual prin care se asigura riscurile climatice si cele de piata. Fondul mutual de care se vorbeste va fi constituit în prima etapa pe plati din Fondul European pentru Orientare si Garantare Agricola (FEGA), adica pe pilonul 1, dar va fi preluat ulterior pe viitoarea programare financiara 2014-2020 pe pilonul 2, adica pe plati din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Este un sistem în care asiguratorul este asiguratul, adica fermierii contribuie pentru constituirea fondului si fondul îi despagubeste pe cei care au avut probleme. Cred ca pentru banci va fi eliminata o serie întreaga de riscuri si consider ca ar fi normal ca si ele sa relaxeze partea de garantii si sa ia în considerare mai mult partea de investitii.

Citeste interviul integral pe agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie