Sedinta de informare privind medierea – obligatorie. Vezi in ce conditii

 

Începând cu aceasta luna, toate persoanele care vor sa dea în judecata pe cineva trebuie sa participe la sedinta de informare privind medierea. În caz contrar, instanta de judecata va respinge cererea de chemare în judecata, iar procesul se va sfârsi înainte sa înceapa. Sedinta privind medierea este obligatorie doar pentru procesele civile nu si pentru cele penale.

Mediere2Sedinta de informare privind medierea a devenit obligatorie de la 15 februarie. De la aceasta data, cei care vor sa înceapa o actiune în instanta trebuie sa se prezinte la mediator pentru informarea cu privire la posibilitatea solutionarii diferendelor pe calea medierii.
Daca anterior datei de 1 august, refuzul partii de a se prezenta la sedinta era sanctionat doar cu amenda, cuprinsa între 100 si 1.000 de lei, de-acum regulile s-au schimbat, astfel ca instanta va respinge ca inadmisibile cererile de chemare în judecata ale celor care nu îndeplinesc aceasta obligatie.

Medierea, obligatorie în cazul malpraxisului si a partajului

Sedinta de informare privind medierea, obligatorie de la 1 august, trebuie efectuata în domeniul protectiei consumatorilor (când exista unele clauze abuzive cuprinse în contractele încheiate între consumatori si operatorii economici ori a încalcarii altor drepturi prevazute în legislatia nationala sau a Uniunii Europene în domeniul protectiei consumatorilor), în materia dreptului familiei (neîntelegerile care tin de continuarea casatoriei, partajul de bunuri comune, exercitiul drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor, contributia parintilor la întretinerea copiilor sau orice alte neîntelegeri care apar în raporturile dintre soti), în domeniul litigiilor privind pose-sia, stramutarea de hotare, precum si în orice alte litigii care privesc raporturile de vecinatate, în do-meniul raspunderii profesionale în care poate fi angajata raspunderea profesionala, respectiv cauzele de malpraxis, în masura în care prin legi speciale nu este prevazuta o alta procedura si în litigiile de munca izvorâte din încheierea, executarea si încetarea contractelor individuale de munca. Sedinta este obligatorie inclusiv în cazul litigiilor civile a caror valoare este sub 50.000 de lei.

În materie penala, sedinta de informare privind medierea va deveni obligatorie începând cu data de intrare în vigoare a Noului Cod de Procedura Penala, adica la 1 februarie 2014.

Notarii si avocatii devin automat si mediatori

Un amendament al Comisiei juridice din Camera Deputatilor la proiectul de lege prevede ca si avocatii si notarii sa poata actiona ca mediatori, fara sa mai fie nevoiti sa urmeze cursurile de formare în aceasta profesie si sa dea un examen pentru atestare. Acestia trebuie sa aiba o experienta de cel putin cinci ani în profesie, calculata de la data promovarii examenului de definitivat. Amendamentul a fost deja votat în plenul Camerei la prima citire si va fi supus votului final. Andreea Iliescu, cugetliber.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie