Guvernul nu vrea sa renunte la taxarea inversa pentru cereale pana in anul 2018

 

Sistemul de taxare inversa pentru comertul cu cereale între firme nu va mai fi limitat în timp, deoarece Guvernul a eliminat prevederea care stabilea ca acest regim special de taxare va expira la 31 mai 2014 si nici nu intentioneaza sa renunte la sistem cel putin în urmatorii patru ani, pâna în 2018.

TVA la incasare 1Prin introducerea taxarii inverse la comertul cu cereale între firme, taxa pe valoarea adaugata este aplicata la finalul lantului comercial, plata taxei fiind deplasata din sarcina furnizorului în cea a beneficiarului.

În luna mai, Parlamentul a prelungit cu înca un an, pâna la finele lunii mai 2014, taxarea inversa la cereale. Prevederea a fost însa abrogata de Guvern la finele lunii iulie, prin modificarea Codului Fiscal, fara sa mai fie introdus un alt termen de aplicare a taxarii inverse.

Un document oficial releva ca Executivul a dorit astfel sa renunte la a mai limita în timp, la anul 2014, aplicarea taxarii inverse, intentionând sa mentina sistemul cel putin si pe parcursul urmatorilor patru ani, pâna în 2018.

„Se elimina limitarea aplicarii acestei masuri pâna în anul 2014, iar în prezent nu exista intentia de a se renunta la aceasta prevedere pâna în anul 2018”, se arata în document.

În opinia autoritatilor, acest regim special de taxare reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de combatere a evaziunii fiscale, prin eliminarea „firmelor fantoma” care nu platesc taxa pe valoarea adaugata.

În luna octombrie a anului trecut, Guvernul a cerut Comisiei Europene ca termenul de aplicare a ataxarii inverse la cereale sa fie prelungit pâna în 2015, dar oficialii de la Bruxelles au respins cererea Guvernului, aratând ca procedura nu ar trebui folosita sistematic pentru a compensa „o supraveghere inadecvata” de catre autoritati. Comisia a aratat ca cerealele sunt de o natura care ar trebui sa permita controlul prin mijloace conventionale, nu doar prin taxare inversa, si ca România se angajase sa implementeze o serie de reforme care urmau sa faca posibila revenirea la regimul normal de TVA.

Recent, însa, Consiliul Uniunii Europene a decis sa introduca un „mecanism de reactie rapida” pentru combaterea fraudei în materie de TVA, care sa permita statelor membre UE, inclusiv României, sa extinda taxarea inversa în diferite sectoare, în cazuri justificate, fara a abuza.

Guvernul se foloseste acum de aceasta decizie si va mentine taxarea inversa la cereale pentru o perioada nelimitata.

Tot în luna iulie, Executivul a decis sa introdusa taxarea inversa si pentru livrarile de energie si tranzactiile cu certificate verzi. Thomas Dinca, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie