Medierea, dupa 1 august 2013

 

Sedinta de informare obligatorie privind avantajele medierii a fost introdusa prin Legea nr. 115/2012 si apoi a devenit o conditie de admisibilitate a actiunii incepand cu 15 februarie 2013, potrivit OUG 90/2012.

mediereScopul informarii este ca sa se aduca la cunostinta partilor avantajele, efectele, regulile si limitele medierii adaptat la situatia lor concreta, astfel încat partile sa aleaga în cunostinta de cauza daca apeleaza la mediere sau justitie pentru solutionarea conflictului. Alegerea medierii poate duce la degrevarea instantelor de multe procese prin reducerea numarului de dosare, reducerea cheltuielilor cu justitia, cresterea calitatii actului de justitie prin faptul ca judecatorii vor avea mai mult timp pentru studiul dosarelor, legislatiei, pentru dezbateri si luarea unei hotarari. Aceasta masura s-a luat în extremis, pentru ca de peste 6 ani campaniile de informare publica privind medierea initiate si suportate de mediatori nu si-au atins scopul, apelarea la mediere fiind destul de rara în lipsa unei sanctiuni judiciare. De retinut ca aceasta masura priveste doar informarea despre mediere pentru ca medierea propriu-zisa ramane voluntara, la alegerea partilor.

Conform prevederilor legale, pana la data de 1 august, cei care refuzau sa se prezinte la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii puteau fi sanctionati doar cu amenzi potrivit dispozitiilor art.187 alin.1 pct.1 lit. f) din Noul Cod de Procedura Civila, în valoare de la 100 lei la 1000 lei.

Incepand de la 1 august insa, cei care vor sa inceapa un proces sunt obligati sa participe la sedinta de informare, in caz contrar cererea lor de chemare in judecata fiind respinsa. juristpedia.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie