In ce conditii, persoanele juridice, pot beneficia de reduceri la plata taxei judiciare de timbru?

 

Persoanele juridice pot beneficia, conform legii, de reduceri, esalonari sau amanari pentru plata taxelor judiciare de timbru, daca indeplinesc unele conditii. Avand in vedere ca sistemul taxei judiciare de timbru a fost modificat recent, AvocatNet.ro iti spune astazi care e procedura de urmat pentru a beneficia de aceste facilitati.

balanta cu bani taxe judiciare de timbruSistemul taxei judiciare de timbru a fost modificat substantial prin OUG nr. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 392, din 29 iunie 2013 si intrata in vigoare la data publicarii.

Desi noile reglementari introduc noi taxe judiciare de timbru si prevad tarife si de 10 ori mai mari decat cele vechi, se pastreaza, totusi, prevederea potrivit careia persoanele juridice pot beneficia de reduceri, esalonari sau amanari pentru plata taxelor judiciare de timbru. „Instanta acorda persoanelor juridice, la cerere, facilitati sub forma de reduceri, esalonari sau amanari pentru plata taxelor judiciare de timbru datorate pentru actiuni si cereri introduse la instantele judecatoresti”, se precizeaza in OUG nr. 80/2013.

Concret, persoanele juridice pot beneficia de facilitati doar daca:

  • cuantumul taxei reprezinta mai mult de 10% din media venitului net pe ultimele 3 luni de activitate;
  • plata integrala a taxei nu este posibila deoarece persoana juridica se afla in curs de lichidare sau dizolvare ori bunurile acesteia sunt, in conditiile legii, indisponibilizate.

„In mod exceptional, instanta poate acorda persoanelor juridice reduceri, esalonari sau amanari pentru plata taxelor judiciare de timbru, in alte cazuri in care apreciaza, fata de datele referitoare la situatia economico-financiara a persoanei juridice, ca plata taxei de timbru, la valoarea datorata, ar fi de natura sa afecteze in mod semnificativ activitatea curenta a persoanei juridice”, se mai precizeaza in documentul citat.

Reducerea taxei de timbru poate fi acordata separat sau, dupa caz, impreuna cu esalonarea sau amanarea platii.

Atentie! Spre deosebire de persoanele fizice, persoanele juridice NU pot beneficia de scutiri de la plata taxei, ci doar de reduceri, esalonari sau amanari.

Cum procedezi pentru a beneficia de facilitati?

Conform noilor dispozitii, reducerile, esalonarile sau amanarile se vor acorda in baza unei cereri de acordare a facilitatilor la plata taxei judiciare de timbru ce se poate formula prin cererea de chemare in judecata.

* Cererea este scutita de taxa de timbru judiciar.

Pentru solutionarea cererii de acordare a facilitatilor la plata taxei judiciare de timbru, instanta poate solicita orice lamuriri si dovezi partii sau informatii scrise autoritatilor competente. Asupra acestui tip de cerere instanta se va pronunta fara citare, prin incheiere motivata data in camera de consiliu, iar incheierea se va comunica solicitantului si partii adverse, daca este cazul.

In cazul incuviintarii cererii de acordare a facilitatilor la plata taxei judiciare de timbru, prin incheiere se vor stabili cota de reducere sau cuantumul redus al taxei, termenul ori termenele de plata si cuantumul ratelor.

Potrivit OUG nr. 80/2013, esalonarea platii taxelor judiciare de timbru se poate face pe parcursul a cel mult 24 de luni si pentru maximum 12 termene.
In cazul esalonarii sau amanarii, instanta transmite hotararea de incuviintare, care constituie titlu executoriu, organelor competente pentru urmarirea executarii obligatiei de plata ori, dupa caz, pentru punerea in executare a hotararii privind plata taxei ori a partii din taxa datorata, la termenele stabilite.

Totodata, daca reclamantul a beneficiat de reducerea taxei judiciare de timbru, instanta de judecata va obliga pe paratul care pierde procesul la plata sumei pentru care s-a acordat reducerea. Dispozitivul hotararii constituie titlu executoriu. Mirela Oprea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie