Animafilm, producatorul desenelor Gopo, Mihaela sau Balanel si Miaunel, are datorii de peste un milion de lei

 

Fara internet, fara caldura – iarna, fara aer – vara si în indiferenta actionarului sau majoritar (Ministerul Culturii), Studioul Cinematografic Animafilm S.A. pare condamnat sa nu mai faca filme de animatie niciodata. A încântat zeci de ani generatii de copii cu desenele animate, dar a ajuns la datorii de peste un milion de lei, în ultimii ani, fara sa mai produca un film. Viitorul Animafilm se va complica si mai mult, dupa ce va absorbi falimentul Studioului Sahia.

gopoÎn ultimii ani, Studioul Cinematrografic Animafilm S.A. (simbol bursier ANIM) nu a produs decât un scurtmetraj de prezentare a fondatorului sau, legendarul laureat de la Cannes  Ion Popescu – Gopo.

Singura stire despre Animafilm din ultima perioada este ca si-a convocat actionarii, pentru a aproba planurile de fuziune cu o alta glorie cinematografica de dinainte de 1989. Dar si aceasta, Sahia Film, a ajuns în pragul falimentului.

Convocarea AGA este singura reactie notabila a actionarului majoritar al Animafilm, Ministerul Culturii.

Singurul angajat cu norma întreaga al companiei apeleaza la vecini pentru a primi un mail, caci Animafilm nu are internet!

Firma nu are cum sa-si plateasca datoriile de peste un milion de lei cu veniturile din chirii, dar va trebui sa absoarba si datoriile de 5,3 milioane de lei ale fostului mare producator de documentare Sahia Film.

Fuziunea falimentelor

Animafilm a avut venituri de 197.000 de lei, anul trecut, si pierderi de 187.000 de lei. Veniturile Sahia Film au fost duble, de 375.000 de lei, dar pierderile au fost triple: 741.000 de lei.

Animafilm (ANIM) nu mai face nimic de vreo doi ani. Filme în nici un caz. Le promoveaza fara succes pe cele vechi.

„Nu au fost produse filme de animatie, dar au fost realizate actiuni de promovare a filmului românesc de animatie, prezentari de filme de animatie (SIC!) românesti, în Bucuresti si în tara“, se spune în raportul pe anul trecut, trimis recent de ANIM Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Cât priveste actionarul majoritar al celor doua companii , Ministerul Culturii, dupa ce a asistat cu indiferenta la desfiintarea lor de facto, considera acum drept salvatoare fuziunea a doua falimente.

Fuziunea Animafilm cu Sahia Film  ar fi „oportuna“, urmând sa aiba ca efect mai buna administrare a bunurilor statului (…) precum si dezvoltarea productiei cinematografice (de documentar, de animatie si nu numai“, potrivit memorandumului trimis actionarilor Animafilm (ANIM), în vederea convocarii lor.

Animafilm (ANIM) nici nu poate spera sa reînceapa productia de filme cu dotarile vechi de 30 de ani, de care vorbeste în raportul trimis la  bursa.

Un minut de animatie costa mai mult decât veniturile pe un an ale Animafilm.

Are doua imobile în Centrul Vechi

„Bunurile statului“ în cazul Animafilm par sa se rezume la doua imobile din centrul vechi al Capitalei, evaluate oficial la 1,35 milioane de lei, dar, mai ales, revendicate de fostul proprietar, potrivit raportului ANIM trimis la Bursa de Valori din Bucuresti (BVB).

Închirierea spatiilor din respectivele imobile pare singura sursa certa de venit a companiei, câta vreme distribuitorii nu par interesati sa vânda filmele vechi ale Animafilm.

Pe de alta parte, nu este clar daca si cât câstiga Animafilm din drepturile de autor. În inventarul activelor societatii filmele de animatie figureaza cu o valoare de 190.870 de lei, potrivit raportului pentru BVB, care nu da alte detalii.

Este vorba aici de producatorul unor firme dragi românilor de peste 25 de ani, cu personaje care multi ani la rând adunau copii, la ore exacte, în fata televizoarelor: Mihaela,  Miaunel si Balanel, soriceii Muschetari, buldogul Manole, motanul Pusy, maimutoiul Monk, pinguinul Pin Pin, Robinson Crusoe.

Animafilm s-ar putea lauda cu multe alte filme, pe eventualul sau site pe internet.

Multe filme au luat premii. De pilda, Nell Cobar a obtinut un premiu in anul 1971 la Festivalul de film pentru copii de la Venetia, pentru filmul „Multumesc, Mihaela“, vedeta celor „1001 seri“ de la TVR.

Animafilm (ANIM) a fost înfiintata în 1964 de legendarul Ion Popescu Gopo, creatorul omuletului care înca îi poarta numele.

Citeste mai mult pe economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie