Patru deputati romani au pus in pericol relatiile bilaterale Romania-China, dupa ce au facut o vizita in Taiwan

 

Patru deputati români au pus în pericol relatiile bilaterale România-China, dupa ce au facut o vizita în Taiwan, în conditiile în care România nu recunoaste Taipei-ul si încearca sa îsi consolideze relatia cu China. Ca reactie imediata, Ministerul Afacerilor Externe i-a retras pasaportul de serviciu lui Remus Cernea, unul din deputatii care au vizitat Taiwan-ul.

sigla MAEDupa ce MAE i-a retras pasaportul de serviciu, întrucât nu mai este consilier al premierului Victor Ponta, conform unor surse oficiale citate de Mediafax, deputatul independent Remus Cernea a declarat, într-o interventie la Realitatea TV, ca îsi doreste raporturi economice între România si Taiwan.

„Stiu foarte bine unde am plecat. Vreau ca între România si Taiwan sa fie raporturi economice”, a declarat Cernea.

Si democrat-liberalul Costica Canacheu a precizat ca nu a fost o vizita oficiala, ci una de documentare. „Nu am solicitat mandat din partea Camerei Deputatilor pentru ca nu era o vizita în cadru parlamentar. (…) Vizita a fost facuta la invitatia reprezentantului economic al Taiwanului la Bratislava, pe care l-am întâlnit si la Bucuresti. În urma mai multor discutii a rezultat ca ar fi oportuna o deplasare pentru a întelege mai bine realitatile, situatia Taiwanului dupa acordul semnat în 2010 între Republica Populara Chineza si Taiwan. Am fost patru parlamentari care am avut discutii si la Bucuresti, si în Taiwan”, a precizat Canacheu, pentru Mediafax.

Dupa ce presa a relatat ca patru deputati – Remus Cernea, independent, social-democratii Ninel Teia si Ovidiu Iane si democrat-liberalul Costica Canacheu – au fost zilele acestea într-o vizita în Taiwan pe bani publici, atât Ministerul Afacerilor Externe, cât si PSD s-au delimitat de actiunile politicienilor si au reiterat importanta relatiilor speciale de cooperare cu Republica Populara Chineza. În urma izbunirii scandalului, MAE a dispus masuri pentru retragerea  pasaportului de serviciu utilizat de unul dintre membrii delegatiei mentionate.

Cei patru deputati nu au fost într-o vizita oficiala în China, iar  cheltuielile nu au fost suportate din  bani publici, a precizat Camera Deputatilor într-un comunicat de presa.”Deplasarea efectuata în Taiwan de catre deputatii români nu a avut un caracter oficial si nu a fost aprobata de Biroul Permanent al Camerei Deputatilor. Dat fiind caracterul privat al deplasarii, efectuate în timpul vacantei parlamentare, Camera Deputatilor nu a suportat cheltuielile aferente acestei vizite pentru parlamentarii români”, se arata în comunicat.

Pe de alta parte, MAE atrage atentia ca „dezavueaza deplasarile unor reprezentanti ai statului român, inclusiv parlamentari, care prezinta aparenta unor misiuni oficiale, în zone precum Taiwan, care nu au fost recunoscute de statul român” si ca „toate institutiile statului trebuie sa respecte cu strictete natura relatiilor bilaterale cu R.P. Chineza”.

„Ministerul Afacerilor Externe reafirma pozitia României privind respectarea principiului „o unica China” („one China policy”) si reitereaza totodata importanta relatiilor speciale de cooperare cu Republica Populara Chineza. Pornind de la acest principiu, Ministerul Afacerilor Externe subliniaza faptul ca toate institutiile statului trebuie sa respecte cu strictete natura relatiilor bilaterale cu R.P. Chineza. MAE dezavueaza deplasarile unor reprezentanti ai statului român, inclusiv parlamentari, care prezinta aparenta unor misiuni oficiale, în zone precum Taiwan, care nu au fost recunoscute de statul român. În continuare, acest lucru va fi reiterat tuturor institutiilor românesti, în mod oficial, de catre Ministerul Afacerilor Externe în perioada urmatoare. Potrivit legii, deplasarile în nume personal sau informale nu pot fi efectuate utilizând documente de calatorie emise de statul român, atestând calitati oficiale, precum pasaportul diplomatic sau de serviciu.
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, a dispus masuri pentru retragerea pasaportului de serviciu utilizat de unul dintre membrii delegatiei mentionate, în vederea anularii potrivit dispozitiilor legale în materie (respectiv art. 14, al. 3 din Legea 248 /2005), având în vedere faptul ca acesta nu mai detine calitatea necesara utilizarii acestui tip de document”, a precizat MAE într-un comunicat remis redactiei.

Cei patru au pus în dificultultate relatiile României cu China, a explicat jurnalistul România libera Cristian Câmpeanu. Pâna în anii ’70, Taiwan-ul a fost reprezentanta Chinei la ONU, însa, odata cu dezghetarea relatiilor dintre China si Natiunile Unite, China continentala si-a recapatat statutul de mare putere si a fost reprezentata la ONU. Totusi, în urma Razboiului Civil Chinez, relatiile dintre Republica Populara Chineza si Taiwan au fost întrerupte.

Pe de alta parte, si Partidul Social-Democrat se delimiteaza de actiunile celor doi deputati PSD si transmite ca cei doi parlamentari nu au avut mandat în Taiwan din partea partidului. „Vizita celor doi deputati a fost una neoficiala, iar conducerea PSD nu a fost informata cu privire la aceasta deplasare. Cei doi deputati s-au deplasat în Taiwan fara a avea niciun mandat din partea Partidului Social Democrat. Reamintim ca deputatii s-au deplasat fara niciun fel de resursa financiara din partea statului român sau a Parlamentului României”.

Totodata, PSD  a precizat ca „regreta situatia” si „se delimiteaza de deplasarea celor doi deputati, pe care o considera cel putin inoportuna, în contextul relatiilor excelente pe care PSD si România le au cu Republica Populara Chineza, relatii reafirmate cu ocazia vizitei oficiale a premierului Victor Ponta, presedintele PSD, la Beijing”. Flavia Dragan, romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie