Se pot depune dosare pentru programul Prima Casa in lei

 

Este oficial. Prima Casa are din nou plafon de garantii. De data aceasta doar pentru credite în lei. Asadar, daca aveti strâns un avans modest, de sub 15%, si credeti ca va încadrati la rate cu 30%-35% mai mari decât anterior pe varianta în euro, puteti deja merge la bancile participante la Prima Casa si deschide un dosar de credit ipotecar.

prima casa„Speram ca azi vom avea aprobarea Ministerului de Finante pentru cote de garantii pe fiecare banca participanta în programul Prima Casa. Imediat ce primim aprobarea, ne vom misca rapid sa încarcam garantiile în sistem si probabil de luni noile plafoane vor fi efectiv functionale, astfel încât sa putem primi dosare de la ele pentru finantari în lei”, a declarat pentru Capital Irina Constantinescu, director la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Potrivit ei, hotarârea de guvern prin care plafonul la Prima Casa a fost suplimentat cu 1 miliard lei, din care 300 milioane lei doar pentru finantarea locuintelor ANL, a fost publicata în Monitorul Oficial miercuri seara.

Astfel, bancile au fost invitate joi sa înainteze solicitari de plafon de garantii, iar ulterior Fondul de Garantare a ajustat si calculat plafoanele în functie de ponderea bancilor per total program si în functie de ritmul de acordare din ultimul an.

Astfel, cele mai mari plafoane le-au obtinut BCR si BRD, urmate de Raiffeisen, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank si Banca Româneasca. De asemenea, banci active în program mai sunt Intesa Sanpaolo, Millennium si Piraeus.

Pe noua varianta exclusiv în lei, ratele la Prima Casa sunt cu 30%-35% mai mari decât erau pe varianta în euro, potrivit calculelor Capital. Astfel, daca pentru achizitia unei locuinte de 50.000 euro pe 30 ani clientii plateau o rata de 233  euro pe varianta în euro si astfel aveau nevoie de un venit minim de 2.400 lei, acum pe varianta în lei, rata creste pâna la cel putin 301 euro echivalent, pentru care se pot încadra doar daca au venituri de minim 3.000 lei.

De asemenea, pe varianta în lei, clientii se califica acum la finantarea unor locuinte cu 25%-30% mai modeste ca pret decât aveau posoibilitatea pe varianta în euro.

Pâna în prezent, prin Prima Casa s-au acordat peste 98.000 credite, în valoare de 3,8 miliarde, din care în acest an s-au acordat peste 17.200 credite, în valoare 640 milioane euro. Marius Pirloiu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie