MFP: Introducerea CASS-ului pentru veniturile obtinute din chirii, prevazuta in noua scrisoare cu FMI, este doar primul pas spre extinderea lui la alte venituri

 

Ministerul Finantelor Publice ( MFP) face cateva lamuriri legate de introducerea contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile obtinute din chirii de catre persoanele fizice, prevazuta in noua scrisoare cu FMI. Oficialii guvernamentali ne dau vesti proaste si spun ca reprezinta doar „un prim pas” pentru ca aceste contributii sa fie platite de persoanele care obtin venituri din alta sursa decat salariul.

CASS„Referitor la introducerea CASS (contributiei de asigurari sociale de sanatate) in cazul veniturilor obtinute din chirii de persoanele fizice, precizam ca aceasta masura are in vedere largirea bazei de contributie, reprezentand un prim pas in vederea implementarii unei abordari fiscale unitare, astfel incat contributiile pentru sanatate sa fie platite de catre persoanele care obtin venituri si din alte surse decat cele de natura salariala”, se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Finantelor.

Guvernul s-a angajat in fata FMI sa introduca noi taxe. Astfel, toti cei care obtin venituri din chirii vor fi obligati ca de la 1 ianuarie 2014 sa plateasca contributii la sanatate si pensii din aceste castiguri. Pentru a reglementa acest aspect, Executivul va emite in septembrie o ordonanta de urgenta.

In urma intelegerii facute cu institutia financiara internationala este posibil ca , incepand din 2014, independent de tipul de contract pe care il au cu angajatorii, salariatii sa achite contributii sociale in cuantum egal. Nu vor mai exista diferente in modul de calcul al taxelor datorate statului pentru sanatate si pensii, intre lucratorii platiti pe carte de munca si cei pe contracte de drepturi de autor. Acelasi regim va fi aplicat si celor care obtin venituri din activitati independente.
Tot din 2014 vom avea si o noua forma de impozitare a locuintelor. Cladirile vor fi impozitate in functie de modul in care sunt folosite. Adica locuintele date spre inchiriere vor fi taxate mai mult decat cele folosite drept resedinta de domiciliu. Referitor la impozitarea diferentiata a proprietatilor in functie de utilizarea acestora, incepand cu 1 ianuarie 2014, MFP precizeaza ca aceasta prevedere nu este o noutate introdusa in actuala scrisoare, ci reprezinta o masura asumata prin scrisorile precedente si care a fost mentinuta in noua scrisoare.”Masura a fost introdusa la cererea mediului de afaceri, care a semnalat existenta unor practici ce generau concurenta neloiala in piata. Astfel, persoanele fizice care utilizau proprietatile in vederea desfasurarii unor activitati economice, plateau un impozit mult mai mic decat persoanele juridice care desfasurau acelasi tip de activitati”, se mai arata in document.

De altfel saptamana trecuta, seful misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter, a declarat, referindu-se la modificarea Codului Fiscal, ca este necesara si largirea bazei de contributii sociale, astfel incat sistemul sa poata fi durabil si sustenabil.

Autoritatile romane au convenit  cu FMI si Comisia Europeana (CE) un acord preventiv pe doi ani care va totaliza 4 miliarde euro, suma impartita egal de cele doua institutii financiare internationale, acordul stand-by urmand sa fie discutat de boardul FMI in toamna. Dupa parafarea intelegerii cu Executivul de la Bucuresti, Andrea Schaechter a spus ca ca institutia pe care o reprezinta si Comisia Europeana ( CE) au ajuns cu autoritatile romane la un acord preventiv pe doi ani care va totaliza 4 miliarde euro. Suma urmeaza sa fie impartita egal de cele doua institutii financiare internationale, acordul stand-by sa fie discutat de boardul FMI in toamna.

“Comisia Europeana, Banca Mondiala si Fondul Monetar International au purtat discutii cu autoritatile romane, care au solicitat ca programul lor economic sa fie sustinut de un acord stand-by pe 24 de luni cu FMI si o asistenta financiara in cadrul balantei de plati de la Uniunea Europeana. La nivel tehnic misiunea a ajuns la un acord cu autoritatile asupra principalelor elemente ale programului economic. Autoritatile isi propun sa trateze acest acord ca unul preventiv. Au sugerat ca nu vor sa traga din aceste resurse financiare si accesul propus ar fi, in total, in suma de 4 miliarde euro”, a spus Schaechter.

Negociatorul-sef pentru Romania al Fondului Monetar International a spus ca programul de asistenta financiara isi propune sa asigure efectuarea platilor in economie in timp util.”Au intervenit intarzieri la plata in trecut la nivelul autoritatilor locale, la nivelul administratiei centrale, dar si la nivelul intreprinderilor de stat. In mod clar aceasta practica a creat, exact ca praful sau nisipul care intra intr-un mecanism si incetinesc rotitele acestui mecanism, toate aceste blocaje, care se raspandesc in toata economia. Este evident ca acest lucru trebuie eliminat, aceste arierate trebuie eliminate pentru a nu avea impact asupra sectorului privat, care ar putea astfel cauza sa aiba dificultati la plata obligatiilor fiscale si asa mai departe”, a explicat Schaechter.

Potrivit acesteia, pentru a realiza acest lucru trebuie inceput cu plata de catre autoritati a arieratelor pe care le au, apoi curatarea arieratelor din sectorul sanitar, pentru ca acolo exista foarte multe intarzieri la plata.”Care sunt partile cele mai afectate de aceasta situatie? In cea mai mare parte intreprinderile mici si mijlocii. Exista multe modalitati prin care aceste IMM-uri pot fi sustinute. Spre exemplu, Agentia Nationala de Administrare Fiscala ar putea lucra in mod activ cu IMM-urile pentru a vedea daca arieratele fiscale ale acestora, daca obligatiile acestora ar putea fi restructurate, daca se pot gasi rescadentari pentru a se putea plati intr-un termen mai lung aceste obligatii astfel incat aceste IMM-uri sa aiba acces din nou la resursele bancare. In ceea ce priveste imprumutul garantat catre IMM-uri, acest program exista de ceva vreme, dar nu a fost utilizat la potentialul sau total”, a precizat oficialul FMI.  Sofia Balan, finantistii.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie