Protestul U.C.M.R. impotriva modificarilor legii medierii in Romania, sustinut de organizatii ADR din Europa si SUA

 

Protestul Uniunii Centrelor de Mediere din Romania (U.C.M.R.) impotriva modificarilor legii medierii din Romania este sustinut de organizatii de referinta din domeniul ADR (alternative dispute resolution) din Europa si SUA.

Uniunea Centrelor de Mediere din Romania

Uniunea Centrelor de Mediere din Romania

Va inaintam alaturat una dintre scrisorile de sustinere primite si care vor fi inaintate catre toate autoritatile publice romane sesizate de U.C.M.R. (Parlament, Presedintie, Guvern, Avocatul Poporului etc.).

Protestul U.C.M.R. se indrepta impotriva modificarilor legii medierii potrivit carora informarea prealabila in mediere se poate face si de catre judecatori, procurori, notari, avocati, consilieri juridici, precum si impotriva amendamentului aflat in discutia Comisiei Juridice prin care avocatii si notarii devin de drept mediatori.

UCMR a depus in luna iunie si iulie 2013 numeroase scrisori si sesizari la autoritatile publice romane, dar si europene, apreciind ca introducerea prevederilor modificatoare citate ar insemna distrugerea unei profesii si a unui corp profesional insemnat si in plina dezvoltare, golirea de continut a insusi conceptului de mediere si caderea in derizoriu a acestei proceduri eficiente si civilizate.

Nu in ultimul rand, s-ar ajunge la afectarea grava a evaluarii sistemului de justitie din Romania de catre organismele europene, pentru ca se blocheaza dezvoltarea unui sistem alternativ la justitia clasica, obligatie impusa Statelor Membre prin norme europene tocmai din cauza numeroaselor discutii privind eficienta si credibilitatea justitiei clasice.

De mentionat ca, intr-un studiu al Parlamentului European din 2011 – „Cuatificarea costurilor in cazul neutilizarii medierii” se subliniaza: „(…) este important sa notam faptul ca un litigiu in UE are costul mediu de 10.449 € in timp ce costul mediu al medierii este de 2.497 €. Cand medierea are succes, cetatenii europeni economisesc peste 7.500 €. (…)”.

In data de 2 iulie 2013, U.C.M.R. a organizat si o manifestatie de protest in fata Palatului Parlamentului.

In Romania, profesia de mediator si procedura acesteia sunt reglementate prin Legea nr. 192/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Incepand cu 1 octombrie 2012 a intrat in vigoare Legea nr. 115/2012, prin care partile sunt obligate sa participe la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii inainte de a apela la instanta de judecata. Incepand cu 1 august 2013, partile care nu fac dovada participarii la aceasta sedinta de informare vor fi sanctionate cu inadmisibilitatea cererii de chemare in judecata.

Uniunea Centrelor de Mediere din Romania (U.C.M.R.) este federatia nationala infiintata in 2005 care reuneste asociatii profesionale ale mediatorilor din toata tara. Presedinte U.C.M.R. Mugur Bogdan Mitroi, ucmro.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie