Brokerii nu se inghesuie la oferte publice din cauza preturilor la caietele de sarcini

 

10.000 de euro este suma minima pe care o firma de brokeraj trebuie in general sa o plateasca atunci cand vrea sa cumpere caietul de sarcini necesar intermedierii unei oferte prin care o companie de stat este adusa pe Bursa. Potrivit unor informatii din piata, statul se gandeste sa reduca semnificativ pretul caietelor de sarcini, mai ales dupa ce la ultimele licitatii foarte putini brokeri au mai decis sa participe.

caiete de sarciniBrokerii se plang ca intr-o piata in care doar o treime din firme mai reusesc sa faca profit, sumele cerute pentru caietele de sarcini sunt prohibitive si reprezinta unul dintre motivele pentru care la licitatiile de atribuire a contractelor de intermediere mai participa un singur consortiu, sau in cazurile fericite, doua.

“Ca sa participi la o oferta publica trebuie sa ai o idee clara despre aceasta si ce se vrea exact. Ca sa stii acest lucru ai nevoie de caietul de sarcini care poate sa te coste cateva zeci de mii de euro, suma care conteaza avand in vedere ‘praful’ care este acum in piata. Multi brokeri s-au plans ca sunt astfel descurajati; stiu ca s-au facut demersuri la OPSPI pentru reducerea lor”, spune seful uneia dintre primele zece case de brokeraj de pe Bursa de la Bucuresti (BVB).

Cel mai scump caiet de sarcini din ultimii ani a fost cel pentru intermedierea ofertei publice secundare de la Petrom. In 2011, consortiul format din BT Securities, EFG Eurobank si rusii de la Renaissance au platit 10.000 de euro + TVA. De asemenea, participantii la licitatie au mai trebuit sa depuna garanatii de participare de 50.000 euro.

Caietele de sarcini pentru ofertele secundare Transelectrica si Transgaz s-au vandut cu 7.000 de euro + TVA, in vreme ce pentru IPO-urile Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica statul a cerut 8.000 de euro + TVA. Ionut Sisu, wall-street.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie