Prognoza de crestere economica a fost revizuita de BNR, la peste 2%

 

BNR a revizuit prognoza de crestere economica din acest an la peste 2%, pe baza evolutiei exporturilor, a productiei industriale si a anului agricol bun, a declarat luni guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

bnr„Modelul nostru econometric nu vizeaza, nu targeteaza cresterea economica, care este un element ce ne ajuta sa facem prognozele de inflatie. Deci nu luati prognoza noastra ca fiind cea mai buna”, a precizat guvernatorul BNR.

El a aratat ca estimarea BNR pe baza datelor existente este una prudenta.

Potrivit lui Isarescu, consumul ridica probleme, la fel ca încasarile bugetare, iar cresterea economica este bazata foarte mult pe exporturi.

Astfel, în primul semestrul motorul principal a fost evolutia productiei industriale pentru export.

Guvernatorul BNR a aratat ca efectele scaderii dobânzii de politica monetara, precum si alte masuri care vor fi adoptate de BNR pâna la finele anului vor avea un efect cu întârziere în economie de minim sase luni.

„Mizam si pe un efect psihologic, care sa dea mai multa încredere în activitatea economica”, a mai spus Isarescu.

Fondul Monetar International (FMI) a îmbunatatit recent prognoza de crestere economica a României pentru acest an la 2% si la 2,25% anul viitor, pe fondul unor exporturi mai puternice în primul semestru si a unei productii agricole mai bune.

Ministrul delegat al Bugetului, Liviu Voinea, a declarat anterior ca estimarea de crestere economica pentru acest an a fost ridicata, în urma discutiilor cu FMI, de la 1,6% la 1,9%, Guvernul estimând însa pentru sfârsitul anului un avans al PIB peste noua tinta.

Anterior, FMI si autoritatile române au estimat o crestere de 1,6% în acest an si de 2% anul urmator. Ioan Dornescu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie