Capital Economics apreciaza ca BNR ar putea reduce dobanda de politica monetara la 4%, pana la sfarsitul anului

 

Banca Nationala a României (BNR) ar putea reduce dobânda de politica monetara la 4% pâna la sfârsitul anului, de la 4,5% în prezent, estimeaza firma britanica de cercetare Capital Economics, dupa decizia surpriza a BNR de luni de a accelera ritmul scderii ratei cheie.

Mugur Isarescu BNR, Foto: capital.ro

Mugur Isarescu BNR, Foto: capital.ro

BNR a anuntat reducerea dobânzii de politica monetara de la 5% la nivelul minim record de 4,5%, mai mult decât se asteptau analistii financiar bancari, care anticipau o scadere la 4,75%.

„Decizia surpriza a BNR de a accelera ritmul relaxarii politicii monetare reflecta mai multi factori, inclusiv o convingere tot mai puternica ca inflatia va încetini pâna la sfârsitul anului, precum si siguranta oferita de noul acord cu FMI. În contextul încetinirii cererii de consum, consideram ca noi reduceri ale dobânzii sunt acum probabile si revizuim prognoza pentru sfârsitul anului la 4%”, se arata într-o nota a Capital Economics.

Anterior, Capital Economics anticipa un nivel de 4,5% al dobânzii de politica monetara în decembrie. Pentru sedinta de luni a BNR, firma britanica a estimat, la fel ca majoritatea analistilor, o revizuire a ratei de la 5% la 4,75%.

Necesarul ridicat de finantare de pe pietele externe si îndatorarea ridicata în valuta au reprezentat în trecut obstacole majore pentru relaxarea politicii monetare, noteaza Capital Economics.

„Necesarul ridicat de finantare externa înca reprezinta un motiv de preocupare si înseamna ca dobânzile din România vor ramâne mai ridicate decât în tari precum Cehia (unde necesarul de finantare este mult mai redus). Doi factori au calmat, însa, temerile imedite. În primul rând, conditiile financiare din zona euro s-au îmbunatatit, iar, în al doilea rând, Guvernul a convenit un acord stand-by preventiv de 4 miliarde de euro cu FMI”, se arata în raportul Capital Economics.

Inflatia, la o rata anuala de 5,4% în iunie, ar putea coborî în intervalul tintit de BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual, chiar din trimestrul al treilea, noteaza analistii firmei britanice.

Totodata, Capital Economics noteaza si accelerarea activitatii din sectorul industrial, sustinut de comenzile pentru exporturi, în contrast însa cu declinul cererii, în special pentru consum, de pe piata interna.

Autoritatile române au convenit cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana un acord preventiv pe doi ani care va totaliza 4 miliarde euro, suma împartita egal de cele doua institutii financiare internationale, acordul stand-by urmând sa fie discutat de boardul FMI în toamna. Marius Oncu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie