Marea intrebare la Bechtel: Cum sa anulezi un contract pe care nu-l ai?

 

Declaratia ministrului marilor proiecte de infrastructura, Dan Sova, potrivit careia originalul contractului initial cu americanii de la Bechtel pentru constructia Autostrazii Transilvania „nu s-a gasit“, ridica semne de întrebare care pun în încurcatura toata administratia româna.

Bechtel  Contractul cu Bechtel, prin care statul român a platit 1,4 mld. euro pentru doar 52 de kilometri de autostrazi, este considerat cel mai pagubos acord încheiat de România dupa Revolutie, iar autoritatile au anuntat ca îl vor desecretiza odata cu rezilierea acestuia, lucru care s-a întâmplat la finalul lunii mai. Ce a desecretizat pâna la urma statul român si, mai important, cum a putut statul sa rezilieze în mai un contract care nu mai poate fi gasit în iulie?

ZF adreseaza o serie de întrebari la care statul român ar trebui sa ofere raspunsuri, pentru a lamuri situatia acordurilor în­cheiate cu Bechtel.

1) Ce contract a reziliat CNADNR daca nu a avut la dispozitie acordul initial încheiat cu americanii de la Bechtel?

Chiar daca de-a lungul timpului contractul initial cu Bechtel a fost modificat prin diferite acorduri, reziliarea sau încetarea produsa anul acesta nu se putea face altfel decât pe baza contractului initial, chiar daca acesta era în original sau o simpla copie, conforma cu originalul. „Rezilierea sau încetarea contractului cu Bechtel se putea face pe copii ale contractului original, nu neaparat pe original. Indiferent de acordurile ulterioare de modificare, acestea fac referire la clauze din contractul initial la care trebuie sa te uiti în momentul rezilierii. Întrebarea e cum a disparut un contract secret, care ar trebui sa se tina sub supravegherea ofiterilor SRI pâna la urma. Este aberant si complet ciudat“, spun surse din piata de avocatura. Reprezentantii Serviciului Român de Informatii (SRI) nu au raspuns pâna la închiderea editiei la întrebarea ZF daca documentele ar fi trebuit sa fie puse sub paza ofiterilor sai.

2) De ce Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine (DPIIS), aflat în coordonarea ministrului Dan Sova, a anuntat ca a fost publicat si desecretizat „contractul cu Bechtel“, daca acum nu poate fi gasit?

DPIIS a aratat saptamâna trecuta, printr-un comunicat de presa, ca a publicat pe site-ul propriu „contractul cu Bechtel International“ si documentele declasificate referitoare la „contractul dintre statul român si Bechtel International“. Alexandra Vladescu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie