Creditele acordate IMM-urilor, cresc de aproape patru ori in Programul Kogalniceanu

 

Normele de aplicare a Programului Kogalniceanu au fost modificate recent, in sensul ca valoarea creditelor acordate IMM-urilor a fost majorata substantial, ajungand sa fie de aproape patru ori mai mare decat in 2012, se arata intr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial. O alta noutate este aceea ca statul va subventiona total dobanzile pentru creditele acordate beneficiarilor, care vor putea accesa subventia de dobanda si garantia atat cumulat, cat si separat.

imm-uriOrdinul Ministerului Finantelor Publice nr. 1020/2013 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice si al ministrului economiei, comertului si mediului de afaceri nr. 2.479/3.525/2011 pentru aprobarea Conventiei de implementare prevazute la art. 9 alin. (1) din OUG nr. 60/2011 privind aprobarea Programului Mihail Kogalniceanu pentru intreprinderi mici si mijlocii, a Conventiei de lucru prevazute la art. 11 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 60/2011 privind aprobarea Programului Mihail Kogalniceanu pentru intreprinderi mici si mijlocii, aprobate prin HG nr. 682/2011, a contractului de garantare, a contractului de fideiusiune, a contractului de garantie reala mobiliara, precum si a inscrisului prevazut la art. 12 alin. (7) din OUG nr. 60/2011 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 486, din 2 august 2013.

Practic, actul normativ modifica unele dispozitii in domeniu, astfel incat sa puna in acord noutatile introduse de Hotararea Guvernului nr. 139/2012 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a programului, in vigoare inca din aprilie 2013.

Astfel, conform reglementarilor, valoarea maxima a creditului pe care un IMM il poate accesa pe an a fost majorata. Concret, suma a crescut de aproape 4 ori, de la 125.000 lei la 400.000 de lei/IMM/an. In consecinta, creste si valoarea garantiei creditului (garantia este asigurata de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii – FNGCIMM). Mai precis, FNGCIMM va garanta maximum 80%, dar nu mai mult de 320.000 lei din din valoarea creditului, pana acum suma maxima fiind 100.000 lei.

Important! Dobanzile, comisioanele si orice alte costuri generate de participarea la program nu sunt incluse in valoarea garantiei.

De asemenea, cuantumul subventiei pentru anul 2013 este de 16.115 mii lei, iar plafonul garantiilor ce pot fi acordate in suma de 300 milioane lei.

Ordinul MFP stabileste, de asemenea, ca statul va subventiona total dobanzile pentru creditele acordate intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri), in conditiile in care, pana acum, dobanzile erau subventionate doar partial. Mai precis, prin noile dispozitii, se  asigura subventionarea integrala a dobanzii, pentru IMM-urile declarate eligibile.

Practic, s-a introdus, la nivelul normelor metodologice a dispozitiilor aferente Programului Mihail Kogalniceanu, o abordare separata a celor doua facilitati: subventia de dobanda si garantia. Astfel, conform actului normativ, beneficiarii Programului pot accesa cele doua facilitati atat cumulat, cat si separat.

Atentie! In cadrul Programului, independent de subventia de dobanda, se pot acorda garantii pana la data de 31 decembrie 2013, a caror valabilitate nu poate depasi data de 2 octombrie 2014.

Potrivit actului normativ, linia de credit cu dobanda subventionata si/sau cu garantie de stat este de maximum un an, iar perioada de rambursare a creditelor va fi stabilita de institutia de credit care a acordat creditul, conform normelor interne ale acesteia. Pana acum, nu banca, ci legea stabilea perioada de rambursare, adica maximum un an de la data acordarii liniei de credit.

Ordinul publicat vineri prevede ca mai multe categorii de IMM-uri nu pot beneficia de dobanda total subventionata sau de garantii, printre care cele care au desfasurat sau vor desfasura activitati din domeniile urmatoare:

Intermedieri financiare si asigurari;
Tranzactii imobiliare
Activitati de jocuri de noroc si pariuri;
Productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, etc.
Activitati de inchiriere si leasing;
Activitati de investigare si protectie;

Cum te inscrii in program?

Potrivit normelor de aplicare, inscrierea in program si solicitarea acordului de principiu pentru subventionarea dobanzii in cadrul programului se fac on-line pe site-ul Ministerului Economiei.

Solicitantul trebuie sa completeze on-line formularul de inscriere in program. Aplicatia software va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuarii inregistrarii, cu numarul de inregistrare obtinut si cu datele corespunzatoare completate de catre acesta.

In urma verificarilor, structura specializata din domeniul IMM din cadrul Ministerului Economiei poate lua decizia de acceptare in program, caz in care ii transmite solicitantului notificarea privind acordul de principiu pentru subventionarea dobanzii. Daca, prin verificarile efectuate, se constata neindeplinirea conditiilor prevazute de norme, se ia decizia respingerii solicitarii IMM pentru subventionarea dobanzii in cadrul programului, aceasta se comunica solicitantului in cel mult 30 de zile de la data mesajului de confirmare a efectuarii inregistrarii.

Structura specializata din domeniul IMM din cadrul Ministerului Economiei va intocmi listele cu IMM-urile eligibile in program si le va transmite institutiei de credit finantatoare

„Transmiterea listelor cu I.M.M.-urile eligibile in program la institutia de credit se va face continuu, pana la epuizarea bugetului programului, respectiv in limita plafonului anual al garantiilor”, se mai arata in norme. Mirela Oprea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie