Impozite de zece ori mai mari pe cladire, pentru romanii care-si deruleaza afacerile acasa

 

Întreprinzatorii care îsi deruleaza afacerile acasa vor plati impozite de zece ori mai mari pe cladire, chiar daca locuintele lor sunt trecute pe persoana fizica, iar chiriile vor fi taxate si pentru contributiile sociale.

xerox la parter de bloc, impozite intreprinzatoriNici n-a plecat bine delegatia FMI din România, ca de la Guvern au iesit la lumina noi proiecte legislative prin care ni se maresc taxele. De data aceasta, cei vizati sunt proprietarii de locuinte care scot si ceva bani de pe urma lor si, posibil, întretinatorii de familii cu venituri mari.

Mai exact, daca proprietarul deruleaza o afacere (frizerie, magazin, cabinet medical, birou notarial etc.) în propriul apartament, impozitul platit pe aceasta cladire va creste semnificativ – chiar si de zece ori – pentru ca nu se va mai lua în calcul statutul proprietarului (persoana fizica sau juridica), ci destinatia utilizarii imobilului.

Daca sufrageria si balconul de la parter, spre exemplu, se utilizeaza ca magazin, aceasta va fi impozitata asa cum sunt taxate persoanele juridice, nu precum cele fizice. La fel si în cazul închirierii, pe lânga impozitul aferent acestui venit, proprietarul va mai plati si contributii sociale, ceea ce înseamna ca va scoate din buzunar aproximativ 16% din cât îi ia chiriasului.

Exemplu de calcul

„În prezent, în cazul unui apartament trecut pe persoana fizica, impozitul nu este diferentiat daca proprietarul îl foloseste în scopuri comerciale sau daca îl utilizeaza ca locuinta. Atunci când se vor aplica prevederile din scrisoarea de intentie convenita cu FMI, proprietarul apartamentului va plati impozit ca o persoana juridica daca îl va folosi în scopuri comerciale (magazin, cabinet medical, birou notarial etc.). Sa zicem ca valoarea apartamentului este de 50.000 de euro; acum, impozitul aferent, la persoana fizica, este mai putin de 50 de euro (chiar sub 200 de lei), în timp ce persoana juridica plateste ca impozit aproximativ 1,25% din valoarea apartamentului – cuantum care variaza, desigur, în functie de zona de amplasament – adica peste 500 de euro. Practic, întreprinzatorul va ajunge sa plateasca de zece ori mai mult ca impozit pe cladire, la afacerea pe care o realizeaza acasa“, a explicat, pentru „Adevarul“, consultantul fiscal Emilian Duca.

El a mai aratat ca Fiscul calculeaza impozitul pe cladirile detinute de persoanele juridice „în functie de valoarea de inventar“ a acesteia. Astfel ca particularii care au afaceri acasa vor trebui sa-si (re)evalueze imobilul, adica sa apeleze la serviciile unui evaluator, care nici acestea nu costa deloc putin.

„E o poveste mai veche aceasta, cu impozitarea în functie de uitilizare; a fost greu de evaluat, dar si de înregistrat respectivele proprietati, astfel ca nici pâna azi nu s-a implementat proiectul. De aceea, mi-e greu sa cred ca se va aplica noul sistem chiar de la 1 ianuarie“, ne-a mai spus consultantul fiscal.

Chiria, „asigurata social“

În ceea ce priveste veniturile realizate de proprietari din chirii, se vor plati contributii la asigurarile sociale de sanatate de 5,5% aferente acestor venituri, în conditiile în care impozitul pentru chirii este acum de circa 12%. Astfel ca, prin aplicarea acestor contributii, se va ajunge la o valoare apropiata de cota unica de 16% a taxei totale pe chirie.

Mai multe surse apropiate negocierilor cu FMI au declarat, pentru agentiile de presa, ca impozitarea diferentiata a proprietatilor în functie de utilizarea lor este o masura deja prevazuta în precedenta scrisoare de intentie, iar solicitarea a venit din partea mediului de afaceri.

Asigurari sociale pentru casnicele si odraslele de lux

O alta masura care ar fi trecuta în scrisoarea de intentie cu FMI, dar pe care autoritatile nu s-au hotarât înca daca sa o dezminta sau nu, prevede ca barbatii cu venituri mari care au sotii casnice sa plateasca, începând cu 2014, contributii la pensii si la asigurarile sociale în contul acestora.

De asemenea, acesti contribuabili ar urma sa cotizeze si la asigurarile sociale ale copiilor majori care nu s-au încadrat în munca.

Aceste masuri ar urma sa compenseze, alaturi de introducerea accizei la aur si de majorarea accizei la alcool, minusul de venituri la buget generat de reducerea TVA la pâine.

Ce înseamna „venituri mari“

În trecutul apropiat au mai existat initiative care prevedeau anumite contributii fiscale pentru persoanele cu venituri mari, dar niciodata nu a fost definita aceasta notiune si nu s-au stabilit plafoane dincolo de care venitul sa fie considerat „mare“.

„În cazul contributiilor pentru sotiile casnice si majorii neîncadrati în munca, statul s-ar putea prevala de acel plafon de cinci salarii medii brute pe economie (11.130 de lei) prevazut pentru CAS si sa considere ca începând de acolo venitul întretinatorului ar fi mare. Dar, altfel, este arbitrar si subiectiv sa spui ca un anumit salariu este mare. Într-adevar, o anumita suma poate fi mare în raport cu alte salarii sau fata de anumite zone geografice, dar asta e cu totul altceva“, ne-a declarat consultantul fiscal Emilian Duca.

Pentru a contrabalansa efectele noului regim de taxare, Guvernul mai propune, în scrisoarea de intentie, un ajutor suplimentar, începând cu luna septembrie, pentru familiile cele mai sarace care se încalzesc cu electricitate, iar din 2014 ar urma sa creasca venitul minim garantat si nivelul alocatiilor familiale.

De asemenea, pâna la jumatatea lunii octombrie a acestui an va fi definitivat pachetul de servicii de baza pentru asigurarea obligatorie de sanatate. Dan Straut, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie