Litigiile de munca sau civile se vor solutiona prin mediere

 

Incepand cu 1 august, instantele din România vor respinge o cerere în judecata daca partile nu au mers la mediator.  Sedinta de informare nu costa nimic, însa întâlnirile ulterioare sunt taxate. Se plateste în functie de natura si complexitatea litigiului. Avantajul procedurii este ca aceasta nu dureaza ani de zile, asa cum se întâmpla cu un proces.

Litigiu de muncaMai mult decat atât, în urma acestei masuri, judecatorii spera la o scadere a numarului de dosare în care trebuie sa decida.

Cel care trebuie sa faca primul pas pentru rezolvarea litigiului e reclamantul. Acesta ia legatura cu un mediator care îl citeaza pe pârât. La prima discutie mediatorul le prezinta partilor avantajele unei întelegerii înaintea procesului. Printre argumente, si reducerea costurilor. Un proces în instanta se poate întinde pe câtiva ani. Asta înseamna bani cheltuiti pe taxa de timbru, zile nelucrate si cheltuieli de transport. În schimb un litigiu rezolvat prin mediere se poate termina mult mai repede.

Cum o sedinta poate fi programata la doua saptamâni fata de precedenta, calculele arata ca un litigiu rezolvat prin mediere poate dura, în medie, o luna si jumatate. Obligativitatea încercarii de mediere a conflictelor ar trebui sa duca la scaderea numarului de dosare pe care un judecator trebuie sa le analizeze în fiecare an. Anul trecut pe masa magistratilor au ajuns peste 2.800.000 de dosare civile.

Încercarea de mediere e obligatorie în cauzele legate de protectia consumatorului, dreptul familiei dar si al litigiilor de munca sau civile. Medierea e posibila si în cazul unor fapte penale în care e necesara plângerea partii vatamate. Printre infractiunile care pot ajunge la mediere se numara, astfel, lovirea, amenintarea, dar si violul.stiri.tvr.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie