Legumicultorii pot cere despagubiri in caz de supraproductie. Vezi conditiile

 

Potrivit reglementarilor europene, legumicultorii care se confrunta cu fenomenul de supraproductie si scadere drastica a pretului la legumele respective pot solicita despagubiri, cu conditia sa fie membri ai unei organizatii de producatori acreditata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale(MADR). Anul aceasta, o singura organizatie a solicitat un astfel de sprijin financiar, si anume, Hortifruct care, la jumatatea lunii iulie a anuntat retragerea de pe piata a 1000 de tone de castraveti.

Legume proaspeteOrganizatiile de producatori din sectorul fructe si legume, recunoscute de MADR, pot implementa prin programele operationale aprobate, masuri de prevenire si gestionare a crizelor, alaturi de alte masuri de investitii, promovare sau dezvoltare.
“Prevenirea si gestionarea crizelor se concentreaza pe evitarea si/sau solutionarea crizelor de pe pietele de fructe si legume, acoperind în acest context: (a) retragerea de pe piata; (b) recoltarea în stare necoapta sau nerecoltarea fructelor si a legumelor; (c) promovarea si comunicarea;(d) masuri de formare; (e) asigurarea recoltelor; (f) sprijin pentru costurile administrative antrenate de înfiintarea fondurilor mutuale”- precizeaza Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, la solicitarea redactiei.

Masura de retragere de pe piata consta în diminuarea cantitatilor oferite spre vânzare, pentru prevenirea aparitiei crizelor sau pentru solutionarea unei situatii de criza, astfel încât pretul de vânzare al produselor sa asigure stabilitatea financiara a producatorilor.

Ce se întâmpa cu produsele retrase de pe piata

Potrivit precizarilor APIA, produsele retrase de pe piata pot fi distribuite gratuit organizatiilor si fundatiilor de caritate, pentru a fi utilizate în cadrul activitatilor de sprijinire a persoanelor al caror drept la asistenta publica este recunoscut sau catre unitati penitenciare, scoli, institutii de educatie publice si tabere de vacanta pentru copii, precum si catre spitale si camine de batrâni care iau toate masurile pentru ca aceste cantitati astfel distribuite sa fie în plus fata de cantitatile achizitionate în mod obisnuit de astfel de unitati sau, pur si simplu pot fi distruse.
Organizatia de producatori solicita plata sprijinului financiar, atât pentru masura de retragere, cât si pentru celelalte masuri aprobate în programul operational, printr-o cerere de plata partiala, care poate fi depusa în luna septembrie 2013 sau pe baza cererii de plata anuale, care poate fi depusa în intervalul 01.01 – 15.02.2014, în conformitate cu OMADR 694/2008 cu modificarile si completarile ulterioare. Sprijinul financiar se acorda pentru cantitatea de produse retrase, activitatile de ambalare si transport si difera în functie de distanta de transport, tipul de transport, modalitatea de ambalare si cantitate. Plata se realizeaza dupa efectuarea verificarii administrative si a controlului la fata locului, pe baza carora se stabilesc operatiunile eligibile si se stabileste cuantumul eligibil al sprijinului financiar.

Peste 198 de tone de castraveti au ajuns la gunoi

Hortifruct este singura organizatie de producatori din România care a recurs la aceasta masura de retragere de pe piata a castravetilor de tip Farbio, în perioada 11 – 23.07.2013. “Conform informatiilor culese de inspectorii APIA de la fata locului, în aceasta perioada a fost retrasa de la comercializare o cantitate de 198,88 tone, din care 198,26 tone castraveti au fost distrusi, iar 625 kg castraveti au fost distribuiti gratuit”- a precizat APIA(la data respectiva, reprezentantii Hortifruct au anuntat ca este vorba de o cantitate mult mai mare, si anume, de 1000 de tone  de castraveti Fabio-n.red.). Alexandru Boariu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie