Aproximativ 100.000 de hectare afectate de fenomenul desertificarii in sudul tarii

 

Specialistii spun ca fenomenul de desertificare a inceput de aproximativ 7 ani si se accentueaza, urmare a încalzirii globale si a secetei.

desertificare olteniaUltimele studii care au fost facute în teren arata suprafete întinse cuprinse de nisipuri chiar la marginea Craiovei. Fermierii sunt de acord ca e nevoie de o strategie nationala antiseceta.„Peste 70.000 de hactare sunt afectate de fenomenul acesta de aridizare”, Stefan Pavel, inginer sef OSPA Dolj.

Sisteme de irigatii moderne

În comuna Malua Mare din judetul Dolj, agricultura a devenit din ce în ce mai paguboasa. Oamenii sustin ca de ani buni nu au mai facut recolte bogate din cauza terenului care a devenit nisipos.„Am avut o productie mica anul acesta la grâu. Nimic aici în zona nu se mai face. Ar trebuie sa puna în functiune sistemul de irigatii, iar atunci s-ar rezolva aceasta problema”, a spus Ioana Constantin.

Problema nisipurilor din ”Sahara Olteniei” a fost rezolvata între anii 1960-1970, iar desertul a fost transformat într-un adevarat paradis, unde peste 60 de specii de plante erau cultivate, iar pomii si vita de vie serveau ca perdele de protectie în calea nisipurilor. Imediat dupa revolutie sistemele de irigare au fost distruse, iar pomii au fost taiati, vita de vie a fost furata. Andreea Mitrache, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie