Victor Ponta a gasit un înlocuitor pentru procurorul-sef Daniel Morar.Cine este Marian Drilea?

 

Premierul României vrea sa-l schimbe pe Daniel Morar cu un procuror suspectat de falsuri. Marian Drilea a fost mutat de la Brasov la Bucuresti, pentru a fi pregatit sa preia anticoruptia

Victor Ponta a gasit un înlocuitor pentru procurorul-sef Daniel Morar. Surse din PSD sustin ca acesta vrea sa-l puna la sefia DNA pe unul dintre partenerii sai de raliuri, procurorul DIICOT Marian Drilea. La sedinta de Guvern de la sfârsitul saptamânii trecute, Victor Ponta i-a cerut public ministrului PNL al Justitiei, Mona Pivniceru, sa demareze procedurile de numire a unui nou procuror general si al unui nou sef la DNA

Mandatul lui Morar la conducerea DNA a expirat în luna august si a fost prelungit, prin delegare, cu sase luni. Drilea, propus de Ponta sa-i ocupe locul, are un trecut controversat. El a fost pus sub acuzare într-un dosar de falsificare a unor documente DGIPI. Ponta si Drilea au aceeasi pasiune pentru viteza si au participat împreuna, în ultimii cinci ani, la zeci de curse în campionatul national de raliuri. Ponta este copilotul lui Edwin Keleti, iar Drilea este copilotul lui Lucian Boroianu.

La sfârsitul anului trecut, cei doi erau aliniati la start, la Raliul Moldovei. Drilea este în prezent procuror la DIICOT- Serviciul Teritorial Brasov. De altfel, CSM a decis înca din 10 iulie 2012, ca acesta sa predea la Bucuresti, la Institutul National al Magistraturii, disciplinele Drept penal si Drept procesual penal. Astfel, Drilea a facut un pas important pentru a fi alaturi de Victor Ponta si este pregatit sa preia conducerea DNA atunci când va fi cazul.

Marian Drilea este cercetat de Parchetul General pentru fals în înscrisuri într-un dosar privind santajarea lui Ioan Gliga, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lânga Tribunalul Brasov. Dosarul a explodat în anul 2009, atunci când capitanul SRI, Daniel Diaconu, a fost acuzat ca a falsificat, împreuna cu finul sau Marian Drilea, un document clasificat „strict secret”. Actul avea aparenta unui document oficial emis de DGIPI si semnat de seful de atunci, chestorul Virgil Ardelean. În document era vorba despre ilegalitati care ar fi fost comise de Ioan Gliga.

Demisie si falsuri DGIPI

Capitanul SRI a fortat demisia lui Gliga. Ofiterul intentiona sa contribuie la ascensiunea în functie a lui Drilea. Pus în fata documentului falsificat, pe care l-a considerat autentic, Gliga a demisionat si a intrat în avocatura. Functia sa a fost ocupata chiar de Marian Drilea. Anul acesta, un tribunal militar l-a condamnat pe Daniel Diaconu la trei ani de închisoare cu suspendare.

În 2010, Marian Drilea a afirmat în fata mai multor oficiali din cadrul Fisc-ului ca va face tot posibilul pentru a-l cerceta si retine pe seful lor de atunci, Sorin Blejnar. Ancheta anuntata de acesta viza compromiterea sefului Fisc-ului prin mediatizarea dosarului, „chiar daca faptele de care era acuzat nu se confirmau”, iar Sorin Blejnar urma sa fie eliberat din functie.

Ancheta a fost deschisa

Doi ani mai târziu, pe 1 august 2012, Marian Drilea a început urmarirea penala, la DIICOT Brasov, împotriva lui Sorin Blejnar, într-un dosar de evaziune fiscala cu combustibili.

Era momentul în care Fisc-ul începea investigatii asupra averii dobândite de Victor Ponta si de catre unii dintre liderii USL. Sorin Blejnar s-a plâns, înca din 2010, la seful DIICOT si la CSM, de amenintarile facute de Marian Drilea.

Ionel Stoica, Virgil Burla, EvZ.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie