Camera de Comert si Industrie Bihor, are birou de mediere

 

În cadrul Camerei de Comert si Industrie Bihor functioneaza un birou de mediere.

Birou de mediatorFirmele bihorene, si nu numai, îsi pot rezolva conflictele mult mai rapid si fara prea mari cheltuieli apelând la mediere. Pentru a veni în sprijinul mediului de afaceri în cadrul Camerei de Comert si Industrie (CCI) Bihor s-a deschis un birou de mediere.

„Parteneriatul nostru cu acest birou de mediere duce la o largire a serviciilor Camerei de Comert pentru mediul de afaceri. Noi vom insista ca operatorii economici sa-si insereze în contractele comerciale clauza medierii”, a precizat Mina Giurea, directorul economic al CCI Bihor.

„Acest nou pas în domeniul medierii si mediului de afaceri are ca scop deblocarea, rezolvarea conflictelor ori litigiilor comerciale si ofera un raspuns practic si inteligent unor probleme curente ale societatii, stabilind drept modalitate de solutionare medierea si procesul de mediere”, a precizat mediatorul Mihai Benchis.

Obligatoriu

Sedintele de informare asupra avantajelor medierii sunt obligatorii, de la 1 august, înainte de transarea unei dispute în instanta, în cauzele care privesc litigiile de munca, divorturile, partajul de bunuri comune, malpraxisul, drepturile consumatorilor si unele actiuni penale.

Începând cu 1 august, o parte din actiunile civile si penale vor fi respinse de catre instantele de judecata daca partile nu vor trece, înainte de începerea procesului, printr-o sedinta obligatorie de informare asupra avantajelor medierii.

Totodata, conform Ordonantei de Urgenta nr. 4/2013, aceste prevederi se aplica numai proceselor începute dupa data de 1 august 2013.

Sedinta de informare în care mediatorul le explica partilor avantajele medierii este gratuita, însa procedura de mediere este taxata de catre mediatori. Tarifele practicate difera în functie de natura si complexitatea litigiului.

Procedura de informare privind medierea nu poate depasi 15 zile

Dovada participarii la sedinta de informare se face printr-un certificat eliberat de mediator, în timp ce, daca una dintre parti refuza în scris participarea la sedinta de informare, nu raspunde invitatiei sau nu se prezinta la data fixata pentru sedinta de informare, se întocmeste un proces-verbal, care va fi depus la dosarul instantei. Simona Albinaru, bihon.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie