Obiectia de neconstitutionalitate privind Legea Memorandumului de intelegere intre The Rompetrol Group N.V. si statul roman, respinsa de Curtea Constitutionala

 

In Monitorul Oficial nr. 475/2013 din 31 iulie 2013 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 333 din 26 iunie 2013 asupra obiectiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor pct. 6.4 si 6.10 din anexa la Legea privind Memorandumul de intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group N.V., semnat la Bucuresti la 15 februarie 2013.

curtea constitutionalaLa data de 29 mai 2013, secretarul general al Camerei Deputatilor a trimis Curtii Constitutionale sesizarea formulata de 80 de deputati referitoare la neconstitutionalitatea Legii privind aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group N.V.

In motivarea obiectiei de neconstitutionalitate s-a sustinut ca prevederile clauzei 6.4 din Memorandum incalca prevederile articolului 124 din Constitutie intrucat prin aceasta „se dispune instantelor judecatoresti sa stinga litigiile in mod irevocabil, fara judecare pe fond“. Astfel „justitia nu se mai infaptuieste in numele legii, ci al unui Memorandum“, judecatorii nemaifiind independenti si supusi numai legii.

In ceea ce priveste clauza 6.10 a Memorandumului, se sustine ca prin sintagma „afiliat TRG” (clauza dispune ca in cazul in care una dintre parti sau un afiliat al acesteia vor relua oricare dintre litigii, Memorandumul va inceta) se intelege atat o persoana fizica, cat si o persoana juridica. Se conchide ca „in aceste conditii persoanele nu isi vor putea apara drepturile, libertatile sau interesele lor legitime in justitie, fiind astfel ingradita exercitarea acestora si, ca urmare, textul clauzei in cauza este neconstitutional“.

Guvernul a comunicat punctul sau de vedere cu Adresa nr. 5/3520/2013, inregistrata la Curtea Constitutionala cu nr. 2356 din 20 iunie 2013, prin care opineaza ca obiectia de neconstitutionalitate este neintemeiata. In acest sens s-a aratat ca „nici scopul, nici continutul Memorandumului nu vizeaza stabilirea unor reguli cu aplicabilitate generala“, ci au ca scop stingerea unui litigiu, fiind similar cu un contract de tranzactie.

Astfel, Curtea a respins ca neintemeiata obiectia de neconstitutionalitate ridicata de 80 de deputati si considera ca punctele 6.4 si 6.10 din anexa la Legea privind Memorandumul de intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group N.V., semnat la Bucuresti la 15 februarie 2013 sunt constitutionale, in raport de criticile formulate. Ana-Maria Maruntel, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie