Gazprom – compania din umbra interesata de Oltchim

 

Gigantul rus Gazprom s-ar afla în spatele companiei Oil Gas Trade LLC, care a vizitat recent Oltchim, ne-au spus surse cu legaturi de afaceri în Federatia Rusa.

Oltchim 1Oil Gas Trade LLC este o companie privata din Rusia, cu o cifra mica de afaceri, dar care actioneaza la comanda clientilor mari, precum Gazprom sau Gazprom Export, ca structura de lobby, consultant sau interfata în licitatii, mai spun sursele noastre.

Oficial, din putinele date disponibile pe internet, Oil Gas Trade LLC Rusia este producator si distribuitor de produse petroliere si petrochimice, cu doua linii mici de productie. Volumul anual de vânzari este de 50-100 milioane de dolari. Oil Gas Trade LLC se prezinta, pe internet, si ca un trader de încredere, partener al marilor rafinarii din Rusia.

Sursele noastre mai sustin ca Oil Gas Trade LLC face acum un proces de evaluare a Oltchim, fiind pregatiti cu oferta si finantare, dar numai pentru platforma de la Râmnicu Vâlcea, nu si pentru petrochimia de la Arpechim si pentru rafinaria Arpechim, detinuta de Petrom.

Directorul general al Oltchim, Mihail Talpasanu, a declarat, recent, ca Oil Gas Trade LLC Rusia a vizitat combinatul si a trimis sute de întrebari administratorilor judiciari. Domnul Talpasanu a mai spus ca în vizita la Oltchim a fost chiar patronul companiei ruse – Vadin Jelenzikov – care a fost însotit de reprezentantii bancii dispuse sa-i finanteze în preluare si a subliniat ca rusii au transmis chiar si scrisorile de bonitate la administratorii judiciari.

Potrivit surselor citate, marile companii din Rusia nu mai doresc sa vina direct la licitatii în tara noas¬tra dupa aventura rusilor de la TISE, de numele carora autoritatile s-au folosit în nenumarate ocazii în legatura cu Oltchim, dar carora li s-ar fi pus nenumarate piedici în privatizarea combinatului. TISE ar fi renuntat, pâna la urma, sa mai aiba vreo întâlnire oficiala, la Bucuresti sau la Moscova, cu reprezentantii Guvernului, afirma sursele noas¬tre.

Autoritatile sustin ca de preluarea Oltchim sunt interesate companii precum Socar, KazMunaiGaz, PCC (actionar minoritar semnificativ al combinatului, care detine, direct si indirect, circa 33% din actiuni). Si omul de afaceri Stefan Vuza, care controleaza grupul SCR, vrea sa se asocieze cu Ioan Niculae, patronul Interagro, ca sa preia Oltchim. Neoficial, pe lista investitorilor interesati sunt si fondul de investitii israelian „Fortissimo Capital”, dar si chinezii care detin Borsodchem Ungaria (concurent al Oltchim). Alina Toma Vereha, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie