Cele 15 ONG-uri care fac parte din Consiliul Economic si Social au fost desemnate de premier
Premierul Victor Ponta a desemnat cele 15 organizatii neguvernamentale care fac parte din Consiliul Economic si Social (CES), alaturi de sindicate si patronate, documentul fiind publicat, joi, în Monitorul Oficial.
Decizia privind numirea reprezentatilor societatii civile în cadrul CES a fost publicata în Monitorul Oficial de joi.
Cei 15 reprezentanti si societatii civile sunt: Uniunea Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti – UCECOM, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor – APC, Fundatia pentru SMURD, Academia Româna, Asociatia Nationala a Tinerilor Producatori Agricoli din România, Consiliul National al Persoanelor Vârstnice, Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din România – UNCJR, Uniunea Profesiilor Liberale din România, Federatia pentru Protectia Animalelor si Mediului, Asociatia Nevazatorilor din Roomânia, Federatia Culturala Delta, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti – Învatamânt preuniversitar, HR Management Club si Uniunea Studentilor din România.
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pana, a declarat anterior, pentru MEDIAFAX, ca premierului Victor Ponta i-au fost transmise 29 de propuneri, din care a trebuit sa desemneze cei 15 reprezentanti în CES.
Plenul CES este constituit din 45 de membri, incluzând presedintele si vicepresedintii. Astfel, 15 membri sunt numiti de confederatiile patronale reprezentative la nivel national, 15 membri numiti de confederatiile sindicale reprezentative la nivel national, iar alti 15, reprezentând societatea civila, sunt numiti prin decizie a premierului, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice, din cadrul structurilor cooperatiste, profesiunilor liberale, organizatiilor pentru protectia consumatorilor, comunitatii stiintifice si academice, organizatiilor de agricultori, organizatiilor de pensionari, organizatiilor comunitatilor locale, asociatiilor care reprezinta familia si persoanele cu dizabilitati si al altor organizatii neguvernamentale cu activitati în domeniile de competenta ale CES.
Domeniile de competenta ale CES sunt politicile economice, politicile financiare si fiscale, relatiile de munca, protectia sociala si politicile salariale, agricultura, dezvoltarea rurala si protectia mediului, protectia consumatorului si concurenta loiala, cooperatia, profesiile liberale si activitatile independente, drepturile si libertatile cetatenesti, administratia publica si ordinea publica, politicile în domeniul sanatatii, dar si educatia, cercetarea si cultura.
CES este organism consultativ pentru Parlamentul si Guvernul României, având ca atributii avizarea actelor normative din domeniile de competenta, elaborarea, la solicitarea Executivului, a Parlamentului sau din propria initiativa, de analize si studii privind realitatile economice si sociale, semnalarea aparitiei unor fenomene economice si sociale care impun elaborarea unor noi acte normative si urmarirea îndeplinirii obligatiilor ce decurg din Conventia nr. 144/1976 a Organizatiei Internationale a Muncii privitoare la consultarile tripartite destinate sa promoveze aplicarea normelor internationale ale muncii.
Lege privind organizarea si functionarea Consiliului Economic si Social a fost aprobata de Guvern în 20 martie. Aurelia Alexa, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!