Raport Ernst&Young: In Romania creditarea va stagna

 

Continuarea dezintermedierii la nivelul grupurilor bancare europene va contribui la stagnarea creditarii în România, evolutie care va afecta bancile, deoarece fara o crestere sustinuta a creditelor pe termen scurt România nu se poate astepta la reducerea creditelor neperformante, potrivit E&Y.

Ernst & Young„Continuarea dezintermedierii la nivelul grupurilor bancare europene va contribui la stagnarea creditarii locale. Pe lânga implicatiile situatiei de la nivel european, bancile din România se confrunta cu o lipsa de încredere a consumatorilor si a decidentilor din companii, dar si cu o reducere a capacitatii de îndatorare a acestora. Din pacate, stagnarea creditarii ar putea afecta bancile, dincolo de efectul direct asupra valorii activelor si a veniturilor din dobânzi, deoarece, fara o crestere sustinuta a creditelor nu ne putem astepta la o inversare pe termen scurt a evolutiei creditelor neperformante si a valorii activelor cu care sunt garantate”, a declarat, într-un comunicat, Gelu Gherghescu, partener Assurance & Advisory la Ernst&Young România.

El a comentat astfel rezultatele studiului European Banking Barometer, realizat de E&Y, care arata printre altele ca 50% dintre institutiile bancare intervievate estimeaza ca îsi vor reduce expunerea.

Totodata, desi se asteapta o crestere a cererii de creditare în mai multe sectoare si segmente de clientela, bancile vor fi mai restrictive în finantarea acestora si, în special, a sectorului de constructii si a imobiliarelor.

„Desi studiul nu acopera deocamdata România, rezultatele pot fi relevante pentru sectorul bancar local, deoarece aproximativ 85% din totalul activelor bancare sunt detinute de filiale ale bancilor europene, deci o parte din evolutiile identificate vor avea implicatii si pentru filialele locale”, a aratat Gherghescu.

Astfel, potrivit studiului, bancile vor continua sa îsi reduca dependenta de finantarile bancilor centrale, 45% dintre cei chestionati în cadrul studiului fiind încrezatori ca vor fi în masura sa îsi îmbunatateasca mixul de finantare în acest an.

În acelasi timp, o treime din banci înca se asteapta la o crestere a provizioanelor de risc de credit, comparativ cu 44% în toamna anului 2012.

European Banking Barometer este un sondaj bianual efectuat în rândul a 250 de banci din Europa, în tari precum Austria, Belgia, Franta, Germania, Italia, Olanda, tarile nordice, Polonia, Spania, Elvetia si Marea Britanie. Cristina Cuncea, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie