Datoriile Cosmote s-au dublat fata de cifra de afaceri
Cei trei jucatori de pe piata telefoniei mobile – Vodafone, Orange si Cosmote – au avut, anul trecut, datorii mai mari decât în 2011, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finante.
Astfel, Cosmote si-a crescut obligatiile la circa 900 milioane de euro (3,9 miliarde de lei), fata de 3,08 miliarde lei în 2011, în conditiile în care cifra de afaceri a fost de 1,9 miliarde de lei (circa 430 milioane de euro), în scadere cu 4 milioane de lei fata de 2011.
Vodafone a ajuns la datorii de 1,8 miliarde de lei, comparativ cu 1,25 miliarde de lei, în anul precedent, iar nivelul datoriilor Orange se ridica la 1,03 miliarde de lei, fata de 772 milioane de lei, cu un an în urma.
Orange si Vodafone au înregistrat si cele mai mari cifre de afaceri din piata, cu peste 4,1 miliarde de lei în cazul Orange si aproape 3,5 miliarde în cel al Vodafone.
Dr. Nicolae Oaca, analist telecomunicatii, spune ca datoriile acestor companii se vor resimti în pretul final al serviciilor oferite clientilor, alaturi de alte costuri. Domnia sa ne-a declarat: „Creditele luate de operatori sunt purtatoare de dobânda. Chiar si capitalul propriu are un cost. Evident ca aceste cheltuieli se regasesc în costul produsului finit”.
Dr. Oaca sustine ca împrumuturile sunt normale: „Marile afaceri se constituie, de regula, cu bani împrumutati. Nici telecomunciatiile nu fac exceptie, astfel ca operatorii sunt clientii bancilor. La operatorii cu capital privat, creditele nu par sa fie o problema, daca exista un plan de afaceri viabil si un grad de îndatorare rezonabil.
La companiile cu capital de stat, unde împrumuturile nu se dau pe baza planului afaceri, sunt probleme. Si unele foarte mari. Acolo ar trebui analizat, deoarece o îndatorare mare poate duce la faliment”.
Nicolae Oaca spune ca, atât timp cât gradul de îndatorare nu depaseste o limita, totul decurge normal – operatorii iau credite ca sa-si deruleze afacerile, iar bancile sunt multumite ca îsi pot vinde marfa. Când gradul de îndatorare creste, creditele vor fi mai scumpe, iar garantiile mai „interesante”.
Analistul este de parere ca marii jucatori de pe piata telecomunicatiilor vor putea scapa de datorii marindu-si cifra de afaceri, profitul net, capitalul social si capacitatea de finantare.
Facând referire strict la datoriile acumulate de Cosmote si Romtelecom, în contextul fuziunii ce urmeaza sa aiba loc, domnia sa declara: „Daca dispun de lichiditati, vor achita o parte din credite în timp. Apoi, vor lua alte credite pentru ca sa le rostogoleasca pe cele existente”.
* Nici operatorii de cablu nu se simt mai bine
RCS-RDS, cel mai mare operator de cablu din tara noastra, a înregistrat, la sfârsitul anului trecut, datorii de 3,7 miliarde de lei, în usoara crestere fata de anul 2011. Din punct de vedere al cifrei de afaceri, aceasta a crescut cu 19 milioane de lei fata de 2011, totalizând putin peste 2 miliarde de lei în decembrie 2012. Totodata, anul trecut a însemnat si trecerea pe profit a companiei (88 de milioane de lei), dupa ce, în 2011, RCS-RDS a înregistrat o pierdere de 12,5 milioane.
Principalul sau competitor, operatorul de cablu UPC, a fost, la sfârsitul anului 2012, singura mare companie din piata care a reusit sa diminueze nivelul datoriilor. Acestea au scazut cu aproximativ 200 de milioane de lei, coborând sub pragul de 1 miliard. Conform Ministerului de Finante, UPC a înregistrat, în ultimii doi ani, pierderi de peste 540 de milioane de lei, iar, în 2012, cifra de afaceri a crescut timid, ajungând la cifra de 441 de milioane de lei.
Romtelecom, companie detinuta de grupul OTE si de Statul Român, a înregistrat, în anul 2012 fata de 2011, o scadere a cifrei de afaceri cu 75 de milioane de lei, atingând un total de 2,72 miliarde de lei. Cu toate acestea, anul trecut, Romtelecom a înregistrat peste 312 milioane de lei profit, un rezultat mult mai bun decât în 2011, când compania a înregistrat pierderi uriase, de aproape 885 milioane de lei. Romtelecom datora, la finele anului 2011, 574 de milioane de lei. Cifrele privitoare la totalul datoriilor Romtelecom pentru anul 2012 nu au fost publicate, pâna în acest moment, de Ministerul Finantelor.
* Un nou pas în fuziunea Romtelecom – Cosmote. Ce se întâmpla cu datoriile?
Guvernul a decis, recent, sa vânda pachetul de actiuni detinut de stat în compania de telecomunicatii Romtelecom. Întrebati ce se întâmpla, în acest context, cu proiectul fuziunii Romtelecom-Cosmote, reprezentantii Ministerului pentru Societatea Informationala (MSI), ne-au raspuns: „Nu excludem aceasta fuziune. Consultantii care ne vor asista în finalizarea privatizarii Romtelecom vor alege cea mai buna solutie”.
La începutul lunii iunie, Nikolai Beckers, noul director general al Romtelecom si Cosmote România, a declarat: „Fuziunea dintre Romtelecom si Cosmote este de-abia la început, nici nu au fost stabilite etapele acestui proces, care nu se va încheia în perioada urmatoare. În opinia mea, logica economica a fuziunii celor doua companii este evidenta. Este normal sa le unim si juridic, nu numai operational, pentru a avea un proces de business fluent, fara nicio întrerupere”. Domnia sa a precizat, la vremea respectiva, ca ambii actionari implicati în fuziune, atât OTE, respectiv Deutsche Telecom, cât si statul român vor vedea ca acest proces va aduce plusvaloare.
Având în vedere acest lucru, este de asteptat ca datoriile cumulate de Romtelecom si Cosmote România sa atinga un prag-record, depasind 4,5 miliarde de lei (peste un miliard de euro), teoretic, acestea urmând sa fie preluate de viitoarea societate-mama. Este de mentionat ca nivelul acestora se poate schimba, în func¬tie de cifrele ce urmeaza sa fie anuntate de Romtelecom privitoare la bilantul financiar pentru anul 2012.
Potrivit datelor furnizate, la sfârsitul anului 2012, de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare în Comunicatii din România (ANCOM), piata de telecomunicatii din tara noastra a fost estimata, la nivelul anului trecut, la 3,6 miliarde de euro, cu 1,4 miliarde mai putin decât în anul 2008. Dr. Nicolae Oaca, analist telecomunicatii, este de parere ca, în acest an, piata va stagna din punct de vedere al veniturilor. Vlad Pîrvu, bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!