Medierea, obligatorie inainte de transarea unei dispute in instanta

 

Este vorba despre cauzele care privesc litigiile de munca, divorturile, partajul de bunuri comune, malpraxisul, drepturile consumatorilor si unele actiuni penale.

sala instantaO parte din actiunile civile si penale vor fi respinse de catre instantele de judecata daca partile nu vor trece, înainte de începerea procesului, pe la mediatori.

Potrivit articolului 2 alineatul 1 indice 2 al Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare, „instanta va respinge cererea de chemare în judecata ca inadmisibila în caz de neîndeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare în judecata sau dupa declansarea procesului pâna la termenul dat de instanta în acest scop”, pentru unele litigii.

Trebuie precizat faptul ca în conformitate cu Ordonanta de Urgenta nr. 4/2013, aceste prevederi se aplica numai proceselor începute dupa data de 1 august 2013.

Sedinta de informare în care mediatorul le explica partilor avantajele medierii este gratuita, însa procedura de mediere este taxata de catre mediatori. Tarifele practicate difera în functie de natura si complexitatea litigiului.

Interesant este ca printre infractiunile care pot ajunge la mediere se numara lovirea, amenintarea, dar si violul. Bogdan Nistor, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie