Productie record in agricultura cu raportari ca in comunism. Si totusi, la ce ne foloseste?

 

România a urcat pe locul 2 în Europa la productia de porumb înca de anul trecut. La nivel mondial se anunta cea mai buna productie de grâu din istorie.

lan de grauAnul agricol 2013 este unul dintre cei mai buni ai României din ultimii 20 de ani, depasind ca valori rezultatele din 1995. Situatia este cu atât mai buna cu cât tara noastra a urcat pe locul 2 în Europa la productia de porumb si pe locul 5 în Uniunea Europeana la productia de grâu. România ar fi detinut suprematia daca fermierii ar lucra mai eficient. Din pacate, productivitatea francezilor este mai mare, în conditiile în care noi am semanat cea mai mare suprafata cu porumb din Europa. Ploile cazute la timp în 2013 au facut ca agricultura sa fie din nou motorul economiei românesti.

Mai mult grâu, pret mai mic

Asociatiile din domeniu sustin ca anul acesta se va depasi nivelul de 20 de milioane de tone de cereale. Agricultorii se asteapta la o productie medie de 5 tone la hectar la grâu, fata de cele 900 de kilograme culese anul trecut. Iar la porumb vom avea o productie de peste 9 milioane de tone. “Daca în 2012 am facut 4 tone, anul acesta suntem la 6 tone si chiar peste”, a declarat Aurel Placinschi, pentru Pro TV.

Totusi, productia mare de cereale nu le aduce numai satisfactii fermierilor.

Pretul grâului se estimeaza a ajunge deja la 70 de bani, fata de circa 1 leu anul trecut. Solutia ar fi depozitarea. Desi în teorie am avea suficient pentru cereale, silozurile apartin de fapt marilor industriasi, iar pretul cerut nu îi permite micului producator sa îsi tina recolta. “În sudul tarii se scutura grâul pe câmp, deoarece taranii nu vor sa îl vânda pe un pret de nimic, ca sa nu mai spunem ca nu au unde sa-l depoziteze”, a declarat Tudor Doro-ban-tu, vicepresedintele Agrostar.

Raportari ca în comunism

Cum arata lucrurile la nivel local. Potrivit datelor centralizate de Directia Agricola Judeteana, în judetul Timis s-a terminat recoltarea la orz, orzoaica de toamna si orzoaica de primavara, cu productii semnificative: orz media la hectar – 4.050 kg; orzoaica – media la hectar – 4.199 kg; orzoaica media la hectar – 4.000 kg. “Rau este si ca nu mai merge exportul si nu mai avem solicitari de la nemti sau italieni, ca anul trecut. La grâu am recoltat pâna acum 120 ha si am o productie de 6.000 kg/ha“, a declarat Viorel Matei, presedintele Asociatiei cultivatorilor de cereale si plante tehnice Timis, pentru revista Lumea satului. Totusi, în toata tara s-au obtinut productii-record. În Galati si Iasi, recolta a fost sub asteptari. „La orz am început saptamâna trecuta, cu o medie pe judet de 3.400-3.600 kg/ha, iar la grâu fermierii tatoneaza terenul”, a precizat dr. ing. Nicolae Olariu, de la Directia pentru Agricultura a judetului Iasi, pentru aceeasi sursa.

Cea mai buna productie din istorie

Situatia în agricultura este mai buna anul acesta în toata lumea. Productia mondiala de cereale ar urma sa creasca cu 7,2% în 2013/2014, comparativ cu anul anterior, pâna la nivelul-record de 2,479 de miliarde tone, ceea ce va ajuta la refacerea stocurilor mondiale si la stabilizarea preturilor, a estimat joi Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite AFP.

În ultimul sau raport trimestrial, FAO estimeaza ca în 2013 productia mondiala de grâu se va ridica la 704 milioane tone, în crestere cu 6,8% comparativ cu anul trecut si totodata cel mai ridicat nivel din istorie. Andrei Margaritescu, romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie