Discriminarea femeilor pe piata muncii

 

3% din candidatele la un loc de munca au trebuit sa declare in scris ca nu au de gand sa nasca in urmatorii ani. Tipul acesta de discriminare fatisa a luat o amploare neasteptata de la debutul crizei si pana acum, iar anunturile de recrutare sunt cel mai elocvent exemplu in acest sens.

Discriminarea femeilorPana acum cateva zile, pe site-ul ejobs.ro figura un anunt de recrutare pentru postul de asistent marketing si PR. Compania-angajator, autocaracterizata prin „profesionalism si management modern“, cerea eventualelor candidate sa aiba o prezenta placuta, sa trimita neaparat CV cu poza si sa raspunda unui mini-chestionar online in care figurau intrebari de tipul „puteti lucra seara si in weekend atunci cand situatia o cere? Va deranjeaza acest lucru?“ sau „ce planuri familiale pe termen scurt si mediu aveti?“.

Din punct de vedere legal, desi vadit discriminatoriu, este un anunt corect, intrebarile fiind astfel formulate incat angajatorul sa se poata disculpa in cazul unei eventuale implicari a autoritatilor interesate – Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) si Inspectia Muncii. În final, poate ca orele lucrate peste program, cine stie, ar fi fost remunerate. Iar planurile unei candidate de a face copil in viitorul apropiat ar fi fost incurajate si ar fi crescut-o pe aceasta in ochii recrutorului. În realitate, insa, probabil ca lucrurile ar fi stat exact invers.

Potrivit unei cercetari realizate de Blocul National Sindical, doar sub o treime din firme sunt interesate de formularea unor anunturi de recrutare „corecte politic“. Atitudinea este, in ultima instanta, onesta: astfel, un studiu realizat de Ministerul educatiei arata ca doar pentru 27% din companii nu conteaza sexul viitorilor angajati. În schimb, 42% considera ca acestia ar trebui sa fie barbati, iar o pondere mult mai mica, de 23%, prefera femeile. O alta cauza a dezinteresului firmelor fata de segregarea ocupationala este lipsa de reactie a persoanelor care se considera discriminate.

Diverse statistici realizate pe aceasta tema arata ca peste trei sferturi din respondenti nu ar depune niciodata o plangere privind impunerea unor filtre ilegale la angajare, fie pentru ca s-au obisnuit, de-a lungul timpului, cu acest tip de atitudine, fie pentru ca nu au energia necesara initierii unui demers impotriva angajatorilor res­pectivi, fie pentru ca le este teama ca vor fi respinsi, ulterior, de alte firme care ar putea afla despre acest demers.

Asa se face ca, pe parcursul intregului an trecut, la CNCD s-au inregistrat doar 11 petitii privind anunturile de recrutare discriminatorii, una dintre acestea soldandu-se cu o amenda de 1.200 de lei.

Culmea, este o evolutie semnificativa fata de anii precedenti: in 2010 erau inregistrate doar cinci plangeri, iar in 2011, sase, din care trei s-au soldat cu avertismente, iar una, cu o recomandare.

Desi Inspectia Muncii are, la rândul sau, prerogative în acest domeniu, institutia nu a primit pâna acum sesizari împotriva angajatorilor care recurg la formulari discriminatorii în anunturile de recrutare. În general, în urma controalelor realizate, concluziile au fost ca „sesizarea inspectoratului de munca privind încalcarea de catre angajatori a drepturilor în domeniul egalitatii de sanse se face, de cele mai multe ori, dupa consumarea faptului, salariatii sunt lipsiti de curaj, iar atunci când ajung în situatia de a da declaratii scrise, prin care sa consemneze încalcari ale legislatiei în domeniu, nu furnizeaza informatii decât, poate, incomplet“, este de parere Ciprian Georgian Dragomir, directorul Inspectiei Muncii.

Sarcina, sperietoarea angajatorilor

Un studiu recent, publicat de Asociatia Communication for Community, arata ca aproape 50% din persoanele aflate în cautarea unui loc de munca au întâlnit anunturi de angajare discriminatorii (în care erau, de exemplu, specificate ilegal vârsta si sexul viitorilor angajati), o treime au fost refuzate din cauza sexului sau a vârstei, iar pentru 3% din femeile aflate în cautarea unui loc de munca s-a solicitat declaratie ca nu intentioneaza sa faca un copil sau, atentie, nici macar un test de sarcina. Mirona Hritcu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie