Profit de 1,22 milioane de euro in 2012 pentru proprietarii Castelului Bran

 

În primele sase luni ale acestui an, Castelul Bran a fost vizitat de 201.254 de persoane, ne-a declarat Alexandru Priscu, directorul muzeului. Totusi, estimarile conducerii institutiei muzeale sunt ca în 2013 castelul va fi vizitat de 570.000 de turisti, ceea ce va genera venituri de 12 milioane de lei, în crestere cu aproximativ 20% fata de anul trecut, când Compania de Administrare a Domeniului Bran, cea care administreaza castelul, a raportat venituri de 10,18 milioane de lei. Interesant este ca mai mult de jumatate din aceasta suma este venit net – 5,389 milioane de lei (1,22 milioane de euro), în crestere fata de anul anterior, când se raporta un câstig net de doar un milion de euro.

castelul branAnul trecut, Castelul Bran a primit vizita a 542.000 de persoane, în stagnare fata de 2011. „Dintre acestia, un procent de 58,3% au fost cetateni români, iar restul de 41,7% cetateni straini. Veniturile, însa, au crescut fata de 2011 cu aproximativ 15 procente, motivul fiind dat de activitatile adiacente (evenimente private, magazine proprii, chirii)”.

*  Cel mai vizitat muzeu, anul trecut   

Castelul Bran, Complexul Muzeal Astra, Muzeul Antipa si Muzeul Brukenthal sunt cele mai vizitate institutii muzeale din România, expozitiile lor fiind vazute, anul trecut, de sute de mii de persoane, potrivit informatiilor oferite de reprezentantii acestora.

Numarul vizitatorilor români la Bran continua sa fie însa mai mare – circa 61% – decât cel al vizitatorilor straini – 39%. „Acest lucru se întâmpla si datorita vacantelor scolare, când avem mai multi vizitatori din categoria elevilor români. De altfel, dintre cei care ne viziteaza, 17% sunt elevi”, a explicat Alexandru Priscu. O categorie speciala de vizitatori la Bran au fost cei care si-au dorit sa fie clienti exclusivi. „Au fost si români, si straini care au participat la evenimente organizate în regim de exclusivitate. Cele mai multe astfel de evenimente au fost corporatiste”, a mai spus Priscu.

*  În topul celor mai terifiante locuri  

Castelul Bran ocupa locul noua într-un top al celor mai terifiante locuri din lume întocmit de publicatia online World of Female. „Castelul Bran este situat în Pasul Rucar, la 30 de kilometri de Brasov. Castelul a fost construit în vremea cavalerilor teutoni. Unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectura medievala din România, castelul Bran este cunoscut în întreaga lume drept resedinta lui „Dracula” Vlad Tepes. Domnitor în Tara Româneasca în anii 1448, 1455-1462 si 1476, Tepes si-a capatat renumele din cauza cruzimii cu care îi pedepsea pe dusmani. Legenda spune ca fostul domnitor înca bântuie Castelul Bran si muntii din apropiere. De asemenea, fantomele celor care si-au pierdut viata torturati la curtea lui Tepes ar rataci si azi în zona respectiva”, noteaza cei care au întocmit acest top.

*  Retrocedat în 2006   

Dominic de Habsburg a primit Castelul Bran în urma retrocedarii acestuia pe 26 mai 2006. Dispozitia de restituire a fost semnata de directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion. Totodata, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, si Dominic de Habsburg au semnat un acord de administrare a castelului, care prevede ca acesta va ramâne muzeu trei ani. Prin respectivul acord au intrat în posesia lui Dominic de Habsburg urmatoarele proprietati: castelul, Casa de ceai regina Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima Reginei Maria si un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele doua lacuri din parcul castelului, cu o suprafata totala de 1.400 mp, si drumul de acces, de 1.650 mp. Retrocedarea în natura a avut loc dupa aproape sase luni de negocieri între Ministerul Culturii si Cultelor si avocatii noului proprietar, ca urmare a modificarii Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv de comunisti.

Potrivit Ministerului Culturii, domeniul a fost estimat atunci la 25 de milioane de dolari. Legislatia ulterioara din domeniul proprietatii i-a îndreptatit însa pe mostenitori sa solicite retrocedarea în natura. Avocatii lui Dominic de Habsburg au facut, la începutul lunii decembrie 2006, o oferta de vânzare a Castelului Bran, în valoare de 60 de milioane de euro, Consiliului Judetean Brasov. Presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu, a anuntat, în acel moment, ca vrea sa cumpere Castelul Bran de la Dominic de Habsburg, în acest sens urmând sa acceseze un împrumut de tip leasing pe o perioada de zece ani la o banca austriaca, în vederea acoperirii sumei de 60 de milioane de euro ceruta de proprietar. Ministerul Culturii si Cultelor s-a opus, considerând ca suma este foarte mare. Ulterior, Dominic de Habsburg a retras oferta facuta si a anuntat ca a angajat firma americana de investitii private Baytree Capital Associates, care urma sa elaboreze un plan strategic de dezvoltare a Castelului Bran, în vederea promovarii si vinderii proprietatii, pretul estimat de aceasta data fiind de 100 de milioane de euro. Castelul Bran, a carui prima atestare documentara dateaza din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din România. El atrage turisti straini mai ales datorita faptului ca este asociat cu numele lui Dracula – faima ce i se trage de la romanul „Dracula” al lui Bram Stoker. Brasov, Ovidiu Vrânceanu, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie